mamaplus

În perioada sarcinii, placenta are un rol protector împotriva COVID-19

0
//
23.02.2021

Cercetători de la Hospital Universitario Vall d'Hebron (VHIO) din Barcelona (Spania), de la Ospedale Maggiore Policlinico din Milano (Italia) şi de la Universitatea din Basel (Elveția) au descoperit că în perioada sarcinii placenta are un rol protector împotriva COVID-19. Studiul international a analizat impactul noului coronavirus asupra fiziopatologiei placentei şi consecințele sale asupra nou-născutului.

Prin intermediul unei analize clinice, morfologice şi moleculare în rândul a 37 de femei însărcinate care au născut în primul val al pandemiei din Italia, dintre care 21 bolnave de COVID-19, s-a observat că, deşi virusul ar fi putut infecta placenta, nu s-au găsit evidențe de transmitere a bolii la nou-născuți.

"Am constatat că deşi virusul poate infecta placenta, în niciunul dintre cazuri nu s-a produs o transmitere verticală de la mamă la nou-născut, fapt ce arată că placenta poate fi o barieră eficace împotriva virusului", a declarat şeful grupului de Oncologie Molecular din cadrul VHIO, Paolo Nuciforo.

Cercetătorii au subliniat că atunci când încărcătura virală din placentă este foarte ridicată, chiar dacă această acționează ca o barieră, placenta poate fi afectată sever şi influența dezvoltarea nou-născutului.

În acest sens, directorul Programului de Cercetare Preclinică al VHIO şi coautor al studiului, Joan Seoane, a precizat că, "ocazional, COVID-19 poate infecta masiv celulele placentei şi provoca moartea" fătului.

Rezultatele cercetării au permis totodată observarea că răspunsul inflamator este similar celui observat la unele tumori.

"Dacă înțelegem acest sistem inflamator vom fi capabili să dezvoltăm noi tratamente", a concluzionat expertul spaniol.