mamaplus

Netratată la timp, greața severă din timpul sarcinii poate fi extrem de periculoasă

0
//
25.06.2020

Greața severă din timpul sarcinii poate fi fatală și cu toate acestea se știe foarte puțin despre această afecțiune. "Acum câțiva ani, oamenii de știință credeau că o cauză ar putea fi faptul că subconștientul femeii respinge copilul sau tatăl copilului", explică dr. Vikanes de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Aproape toate femeile au stări de greață sau vărsături în timpul sarcinii. Aproximativ una dintr-o sută de femei suferă de greață acută în timpul sarcinii (hyperemesis gravidarum) și poate avea nevoie de tratament în spital care să includă rehidratare, electroliți și vitamine.

"În cel mai rău caz, femeile pot muri dacă afecțiunea rămâne netratată. Multe femei consideră că starea are un efect negativ asupra activității lor și asupra vieții de familie", mai afirmă dr. Vikanes, specialist în obstetrică și ginecologie.

Totuși, cauza reală a stării de greață severă din timpul sarcinii rămâne necunoscută și pare a fi complexă, dar există unele dovezi care susțin ideea că problema ar fi de ordin psihologic. Se pare că un rol important îl pot avea anumiți factori hormonali, genetici și socio-economici.

Hormonii și genetica

Mai multe studii au arătat că nivelurile crescute de estrogen și de hCG (hormonul sarcinii, gonadotropina corionică umană) ar putea fi implicate în acest proces. Dr. Vikanes a demonstrat că există o largă diversitate etnică în apariția hyperemesis. În plus, riscul este mai mare în rândul femeilor ale căror mame au avut acest sindrom în timpul sarcinii.

Apariția grețurilor severe variază în funcție de vârsta mamei și a genului fătului, astfel încât mamele mai tinere însărcinate care sunt însărcinate cu fetițe au cel mai mare risc.

Nutriția și activitatea fizică

Dr. Vikanes și colegii săi lucrează acum la identificarea factorilor de risc legați de acest sindrom și pentru a examina posibilele consecințe ale afecțiunii asupra mamei și copilului. Cercetările recente au arătat că dieta mamei în timpul sarcinii poate fi importantă pentru sănătatea copilului mai târziu în viață.

Dr. Vikanes investighează și impactul alimentației, activității fizice și a ceea ce poate fi numit "gene candidate". Genele candidate sunt gene care pot face o persoană să fie predispusă la boală - în acest caz, hyperemesis.