În prezent managementul medical al sarcinii are drept scop asigurarea faptului ca toți copiii să fie născuți "la timp" (nici prea devreme și nici prea târziu). Dar, de obicei, înțelegerea "la timp" este vagă, iar măsurile luate de către moașe nu sunt întotdeauna eficiente și în condiții de siguranță. Dacă s-ar interveni în perioada naturală a sarcinii, am putea agrava uneori problemele existente, ba chiar crea și unele noi.
Conform standardelor, sarcina durează aproximativ 280 zile, plus- minus aproximativ trei săptămâni. În cazul în care de la data fixată nașterea nu a început ci a întîrziat cu cîteva săptămâni, atunci poate că există un motiv de îngrijorare, deoarece funcționarea placentei începe să se înrăutățească după așa-numitul "punct critic de gestatie." Insuficiența placentară poate duce la o dezvoltare slabă a copilului și cu timpul poate dăuna organelor sau chiar provoca moartea fătului. Aceasta se întîmplă rar, dar nu neapărat căci totul depinde de termenul sarcinii.
Probleme cu placenta pot începe în orice moment al sarcinii. Este foarte important să urmăriți creșterea fătului și cantitatea de lichid din corpul mamei. Noi provocăm nașterea și chiar sugerăm o cezariană fără contracții, în cazul în care copilul este în pericol, indiferent de data preconizată pentru naștere ( DPR ). Este evident că copilul " se va simți mult mai bine afară, decât înăuntru " dacă placenta nu-l mai poate hrăni, sau dacă uterul devine un loc periculos.
Care sunt riscurile nașterii provocate?
Nașterea provocată este în general sigură, însă există cîteva riscuri, în funcție de metoda folosită și de starea de sănătate pe care o are mama la momentul cela.
Inducerea travaliului poate dura foarte mult și poate provoca un număr mare de probleme, care trebuie să fie efectuate numai atunci când se dovedește că beneficiile depășesc riscurile. Provocarea sporește riscurile operației de cezariană cu cleștele (forcepsul), distocia umărului, hemoragie, hipoxie intrauterină și nimerirea meconiului în căile respiratorii. Acesta este un factor important, care acționează asupra cheltuielilor legate de naștere și de complicațiile în timpul nașterii în Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, provocarea nașterii este atât de larg răspândită, încît noi ne gândim la asta, aproape ca la ceva obișnuit. Mai mult de o treime din femeile americane au provocat nașterea în 1999 și la o altă treime în timpul nașterii a fost introdusă Pitocina (oxitocina). Departamentul de Supraveghere a produselor alimentare și farmaceutice afirmă că aceasta este o estimare joasă și că, de fapt, frecvența reală a provocărilor de nașteri "de foarte multe ori este trecută cu vederea".
Chiar și cu existența aparatelor ultrasunografice și testelor de sarcină timpul de provocare a travaliului este o cauză majoră a nașterilor premature. Estimarea sarcinii cu ajutorul ultrasunetelor este încă inexactă și cu cît mai mare este perioada sarcinii cu atît mai mare e manșa de eroare. Distorsiunea neintenționată a imaginii și lipsa de experiență a specialiștilor ecografi poate duce la și mai multe greșeli. Se pare că mulți dintre medicii care o practică, pur și simplu nu știu de o astfel de eroare sau pur și simplu nu vor să pună la îndoială DPR, " confirmat " de USG, chiar și atunci când istoria sarcinii unei femei și analizele sale clinice indica o DPR mai târzie. Ca rezultat nașterea poate fi provocată, cu toate că acest copil nu este încă gata. Unii părinți nu iau în considerare pericolele de provocare timpurie ale nașterii, presupunând că lucrul cel mai important este faptul că copilul a fost în ultima lună de maturare, dar chiar și o mică prematuritate îi poate face rău. Copiii născuți înainte de termen, pot suferi de deficiențe în respirație sau tahipnee tranzitorie a nou-născutului ( creștere tranzitorie a ratei respiratorii, sindromul pulmonar umed - o condiție temporară similară cu sindromul de detresa respiratorie, care este însoțit de o scădere a conținutului de oxigen din sînge), ceea ce duce la separarea mamei de copil în spital. La copiii prematuri crește posibilitatea de a nimeri meconiu în căile respiratorii, precum și riscul crescut de hipoglicemie.
Pentru sugarii prematuri ar putea fi mai dificil să-și mențină temperatura corpului. La ei, de asemenea crește riscul aplicării și alimentației la sîn,la fel și a tulburărilor de alimentație. Copiii prematuri suferă de colici și indigestie. Aceste "mici probleme " pot afecta stabilirea timpurie a relațiilor dintre mamă și copil, pot complica perioada de adaptare a membrilor familiei la apariția unui nou membru. Nivelul cazurilor de abuz asupra copilului este mai mare atunci când copiii sunt percepuți ca "dificili". Ca moașe, trebuie să ne străduim ca familiile cu care lucrăm să primiască nu numai fizic, dar de asemenea și un sprijin din punct de vedere al sănătății mintale. Nașterea la timp este un pas bun în această direcție.
Nivelul nașterilor premature în SUA este în creștere. O parte din această creștere vine de la aprecierea incorectă dată de DPR și din teama ca sarcină să nu treacă de termen. Unii susțin că riscul nașterilor provocate are puține riscuri sau chiar nu are, atunci cînd termenul nu a putut fi stabilit cu exactitate. Acest lucru ar fi fost valabil, în cazul în care riscul aparent al trecerii de termen ar fi coincis cu cel real. Dar asta nu este asa!
Sarcina peste termen sau sarcina întîrziată
Sarcina peste termen în sine nu este asociată cu un rezultat trist al sarcinii. Foarte târziu sau cu întârziere- nașterea este legată de creșterea slabă a fătului sau anomaliile de dezvoltare ce conduc la un risc crescut de naștere a unui copil mort. Însă, dacă nu se iau în considerare problemele de dezvoltare și malformațiile congenitale, conform statisticilor, nu există un risc crescut, atît timp cît durata sarcinii nu este mai mare de 42 săptămâni și nici o creștere semnificativă de risc până la 43 săptămâni. Se pare că principala " dovadă " de naștere a unui copil mort cu un risc crescut este după 40 săptămâni (deseori este folsită greșit citata " riscul crește de 2 ori în a 42 ssăptămînă și de 3 ori în a 43 săptămână "), este luată dintr-un studiu bazat pe datele colectate în anul 1958 .
Prima întrebare pe care ar trebui să ne-o adresăm: " dacă statisticile de mortalitate neonatala din 1950 ar trebui să fie comparate cu statisticile moderne, pentru că frecvența de utilizare a preparatelor de anestezie și forceps sunt foarte diferite? " Observări asupra nașterii și monitorizării sănătății copilului au fost foarte rare în acele timpuri. În raportl lui McClure și Brown Set, creșterea mortalității neonatale are raportul de la 10/1000 la 40 de săptămâni pînă la aproximativ 18/1000 la 42 săptămâni. Da, riscul aproape s-a dublat. Analizați aceste cifre. Chiar și cifra inițială diferă de nivelul actual de mortalitate care este de aproape zece ori. Sau metodele de îngrijire obstetrică modernă sunt foarte diferite de metodele din trecut, sau ceva e în neregulă cu metoda de colectare a datelor. Studiul dat, ar trebui actualizat cu ajutorul cercetarilor care urmează să fie efectuate cel puțin în acest secol! Aceste statistici moderne indică aproape același nivel de mortalitate neonatală de la a 40-a săptămână pînă la a 42-a și o mică creștere la 43 săptămâni (toate cifrele sunt în proporție de 1/1000).
Nivelul mortalității neonatale și creșterii de hipoxie intrauterină brusc se ridică după 43 săptămâni, cu toate acestea mai puțin de zece la sută din copiii născuți la 43 săptămâni suferă de sindromul postmaturitate ( la mai mult de 90 % nu există nici semne de postmaturitate). Este important să se monitorizeze cu atenție fiecare caz și pentru a provoca nașterea, în cazul în care există probleme. Dar creșterea numărului de probleme în a 43 săptămână, nu înseamnă că același lucru se întâmplă la 42 sau 41 de săptămâni. Sindromul postmaturității este un proces de lungă durată, acesta devine mult mai exact în timp și cu fiecare săptămână care trece după DPR, dar nu începe în DPR. Este foarte important să se evalueze în mod obiectiv riscul intervențiilor în procesul natural de naștere. Pe lângă riscurile asociate cu prematuritatea la naștere crește procentul operațiilor cezariane, rupturi uterine, prolaps de cordon, aspirație de meconiu, hipoxie intrauterină, icter neonatal, sângerare la mamă și chiar o boală rar dar extrem de periculoasă - embolia amniotică.
Studii ample au demonstrat că îngrijirea prenatală, în timp ce e așteaptă de nașterea spontană, duce la o reducere a numărului de operații cezariene și scade mortalitatea neonatală precoce. Într-un studiu retrospectiv cu mai mult de 1800 de paciente însărcinate, care au fost supuse testării pe un termen lung (peste 42 de săptămâni) și un alt grup de femei care nasc "la timp" (între 37 și 41 săptămâni), s-a observat că rata mortalității perinatale a fost destul de vizibilă în ambele grupuri (0,56 / 1000 pentru grupul cu postmaturitate și 0.75/1000 pentru grupul care au dat naștere la termen). Niveluri de aspiratie de meconiu, distocia umărului și cezariana au fost aproape identice. Nivelurile de hipoxie intrauterină, utilizarea de forceps și scoruri mici Apgar au fost mai mici în grupul " postmaturitate." Aceasta este doar una din multe studii care arată că, la sarcinile cu o durată de termen mai lungă pot fi observate condiții de siguranță până la naștere sau până când vor apărea semne reale de provocare. Chiar și bine-cunoscutul studiu canadian, care implica 1700 de femei nu au arătat nici o diferență între nașterile la femeile care au fost supravegheate după DPR și a celor provocate.
Unele studii au indicat faptul că în cazul naștererii după termenul stabilit, crește numărul operațiilor cezariene din cauza unei suspiciuni de hipoxie fetală. Cu toate acestea, atunci când un grup de cercetatori a efectuat un studiu similar cu 300 de sarcini " prelungite ", au ajuns la concluzia că creșterea intervențiilor obstetricale și neonatale " nu pare a fi rezultatul unei patologii de bază ce este legat de sarcina cu termenul prelungit". Cu alte cuvinte, riscul presupus este aparent mai mare și poate deveni o auto-profeție. Atunci când datele observaționale sugerează că creșterea, activitatea fetului și nivelul de lichid amniotic sunt în normă, copilul poate aștepta în condiții de siguranță nașterea spontană. Un astfel de început crește șansa unei nașteri vaginale, în ciuda faptului că copilul poate fi un pic mai mare decât în cazul în care mama l-ar fi născut la 40 de săptămâni.
Prevenirea unei nașteri premature
Există foarte puține metode dovedite în tratamentul conservator care împiedică cu adevărat nașterea prematură. Să discutăm mai amănunțit situația, care duce la creștea riscului de a da naștere unui copil prematur.
- surmenajul, oboseala de la locul de muncă și stresul.
La femeile cu un loc de muncă stresant sau cele care lucrează multe ore la rînd stînd pe picioare, riscul de rupturi premature duce la nașteri premature aproape de trei ori mai mult. Într-un studiu de 3000 de femei nulipare care au lucrat la o "muncă istovitoare " riscul rupturilor premature a fost egal cu 7 % (față de 2 % la femeile care nu au lucrat în afara casei). Multe mame trebuie să lucreze până la sfârșitul sarcinii, cu toate acestea schimbarea locului de muncă, pe unul mai șezut, dacă este posibil va reduce riscul nașterilor premature.
- alimentația proastă în timpul sarcinii, creșterea redusă în greutate.
Creșterea lentă în greutate este singurul factor de risc, care este comun tuturor indicatorilor rasiali și economici. Pentru femeile cu greutatea mică și / sau cele care adaugă puțin în greutate până la 20 de săptămâni, riscul de nașterii premature este foarte mare. Cea mai bună alimentație este o dieta echilibrată cu proteine și carbohidrați. Conform Registrului Cochrane, în urma unui studiu făcut asupra dietei cu restricție de carbohidrați, s-a demonstrat că creste riscul de nașteri premature, dar în aceleși timp nu afectează apariția microsomilor.
- suplimentarea cu vitamina C.
Pînă la un moment se credea că nivel scăzut de vitamina C în timpul sarcinii duce la nașteri premature și rupturi ale învelișului amniotic. Studiul, care a implicat 2064 de femei, a constatat că cele care au primit mai puțin de 10 % din valoarea medie de vitamina C înainte de concepție, riscul de nașteri premature din cauza rupturilor sacului amniotic a fost de 2 ori mai mare ( risc relativ 2.2 ) .
Nivelul scăzut de vitamina C poate influența, de asemenea, riscul de preeclampsie, ceea ce duce la nașteri prematuri și este adesea cauzată de nașterea provocată. Cercetătorii au examinat nivelul de vitamina C din prisma femeilor gravide. Femeile care au consumat mai puțin de 85 mg de vitamina C, riscul de a dezvolta preeclampsie a fost de două ori mai mare (coeficientul 2.1). Pentru femeile care au consumat cantitatea minimă de vitamina C, riscul a fost de aproape patru ori mai mare, decât pentru cele care au consumat cantități mai mari.
Există o teorie care spune că, stresul oxidativ joacă un rol în dezvoltarea de pre-eclampsie, de asemenea e cunoscut faptul că nivelul optim de vitamina C protejează împotriva stresului oxidativ. Noi nu cunoaștem care e nivelul optim de vitamina C și nu putem face recomandări ideale pentru întrebuințarea suplimentelor de vitamine, dar se presupune că este necesar să se ia de la 300 mg pînă la 500 mg. Multe femei din SUA iau de la cel puțin 85 de mg de vitamina C pe zi!
- vaginita bacteriană
Vaginita bacteriană în timpul sarcinii este o problemă semnificativă. Deși această infecție nu pune în pericol direct sănătatea fătului, însă provoacă un mare disconfort. Dar dacă vaginita bacteriană nu este tratată imediat, există riscul ca femeia să devină mai sensibilă la diverse boli cu transmitere sexuală. Netratarea vaginitei bacteriene poate duce la o naștere prematură, la scăderea greutății copilului la naștere, infecție uterină după naștere și chiar la avortul spontan.
Vaginita bacteriană (VB ) este asociată dublu sau triplu cu riscul nașterilor premature, infecții ale tractului urinar (ITU), rupturi ale sacului amniotic și endometrita. Din moment ce aproximativ 50 % din femeile infectate de VB nu prezintă simptome, în urmă cu mai mult de zece ani s-a propus să se facă o investigație în masă pentru a depista cazurile de VB. ( În prezent Organizația Mondială a Sănătății recomandă doar o astfel de depistare și un tratament ulterior.) Controlul este foarte simplu și există cîteva tratamente eficiente prescrise de medici. Există, însă o tendință ca VB să apară din nou și ea este adesea rezistentă la tratamentul medicamentos.
Cu toate acestea, femeile pot birui VB în condiții casnice și cu ajutorul unor metode simple. Un studiu făcut în acest domeniu a arătat că VB reprezintă un dezechilibru în flora bacteriană ce se regăsește în zona vaginului. În mod normal, bacteriile denumite lactobacilli sunt majoritare în vagin și țin sub control celelalte tipuri de bacterii. Însă, dacă există prea puține lactobacilli, atunci celelalte bacterii se pot înmulți dincolo de orice control. Iar daca te intrebi ce duce la această situație, răspunsul este...necunoscut, nici un studiu n-a reușit să dea un răspuns la această întrebare.
În cercetările lui Skarin și Sylvan " lipsa de bacterii vaginale Lactobacillus este baza pentru dezvoltarea altor microbi ce trăiesc în vagin." Într-un vagin sănătos este un mediu de acid, care și se luptă cu infecțiile de bacterii " rele" (inclusiv Streptococcus) în mod natural.
De fapt, nivelul pH-ului (nivelul de aciditate / alcalinitate măsurată cu hârtie nitrazin sau de turnesol), este un semn de risc al nașterii premature. Studiile sugerează că pH-ul vaginal ridicat (aciditate sau alcalinitate mică ) poate prezice travaliu prematur și ruptura sacului cu lichid amniotic. Asta se întâmplă cînd aciditatea e scăzută: " Măsurarea pH-ul din vagin poate confirma alcalinizarea cauzată de flora vaginală atipică ... Spre deosebire de sarcina decursă normal, există o legătură între nivelul patologic de pH> 4,5 și ulterioara naștere prematură la acele lăuze la care au început contracțiile premature." Într-un studiu făcut pentru a afla nivelul pH-ului și sarcina ulterioară au fost testate 21554 de femei. La femeile cu nivelul vaginal de pH 5,0 sau mai mare, riscul nașterii premature și / sau de greutate a unui copil, a fost semnificativ mai mare.
Verificarea pH-ul este simplu, rapid, ieftin și non-invaziv. Femeile însuși pot să se verifice prin aplicarea unei benzi de hârtie nitrazine pe pereții vaginali. Hârtia nitrazin sau de turnesol sunt disponibile în marea majoritate a farmaciilor. De asemenea, nivelul pH-ului poate fi verificat rapid cu ajutorul unui test de urină pe benzi, folosit de majoritatea moașelor.
- cultivarea bacteriilor bune
Cum ar putea o femeie să-și crească aciditatea din vagin? Metoda veche a dușurilor cu oțet va crește aciditatea și va trata eficient VB și infecțiile micotice. Acțiunea fină de curățare acționează mai benefic asupra bacteriilor nedorite decât asupra altui tip de bacterii Lactobacilli, iar efectul său rezidual nu dureaza mult. Acest lucru contribuie la creșterea rapidă a numărului de bacterii Lactobacillus. (Pe perioada sarcinii, femeia ar trebui să se consulte cu medicul și să folosească doar o seringă mică cu presiune.
Soluția de două linguri de peroxid de hidrogen ucide bacteriile și ajută VB Lactobacilli să colonizeze vaginul. Dar studiile recente indică faptul că bacteriile Lactobacillus înșiși sunt o sursă de mai mult acid produsă într-un vagin sănătos. Ei creează pH-ul optim pentru creștere. Conform unui articol din revista bacterii " Human Reproduction " Lactobacilli, dar nu celulele epiteliale sunt principala sursă de acid lactic în vagin.
Deci...femeia poate crea un mediu acid în vagin și crește bacterii Lactobacilli. Cum ? Punîndu-i acolo, ca orice grădinar bun!
Cercetătorii explorează utilizarea bacteriilor Lactobacilli ca un antibiotic natural. Unii dintre aceștia încearcă să studieze, să identifice și să repete eficacitatea ingredientului, alții lucrează asupra metodelor care să promoveze creșterea optimă a bacteriilor benefice din vagin. Companiile farmaceutice, doresc să creeze o super-pastilă cu bacterii Lactobacilli, dar eu cred că noi, femeile ar trebui să ne ocupăm singure de propria "grădină".
Iaurtul – utilizat vaginal
Există o mulțime de metode directe de verificare a bacteriilor benefice vaginului. Tamponul de vată înmuiat în iaurt este un vechi remediu popular împotriva infecțiilor micotice (sigur funcționează!). Iaurtul poate fi folosit, de asemenea ca o cremă sau administrat printr-o seringă fără ac.
Există mai multe tulpini de bacterii Lactobacillus. Puteți cumpara acidophilus și " probiotice " speciale în unele farmacii și în cele mai multe magazine pentru un mod de alimentare sănătos. Un iaurt bun se consideră cel care conține culturi vii, este ușor disponibil, este ieftin și care este dovedit deja că este eficient. În studiul lui Tasdemir, femeile gravide cu BV, au fost tratate cu iaurt de la magazin. Iaurtul a fost administrat zilnic cu o seringă de 10 ml timp de șapte zile, apoi procedura a fost repetată după o pauză de o săptămână. Toate femeile au avut o îmbunătățire clinică în a treia zi de tratament. La o lună după al doilea ciclu de tratament la 90 % dintre femei nu s-au depistat semne sau simptome de VB. Cercetătorii au concluzionat:" iaurtul din magazin poate reface microflora și pH-ul din vagin pentru a trata VB și poate preveni nașterile premature."
Într-un alt studiu, făcut în Japonia, la femeile cu VB li s-a întrodus cîte 5 ml de iaurt de la magazin în vagin. În frotiul inițial, au fost detectate 29 de specii de bacterii. Trei zile mai târziu, a fost evaluată starea femeilor și li s-au luat noi culturi. Oamenii de știință au descoperit o scădere semnificativă de eliminări și roșeață a vaginulu, iar nivelul pH-ului a fost redus semnificativ (oxidat). Toate cele 14 tulpini de bacterii de tipul Gram negative au dispărut! Cercetatorii au ajuns la concluzia că " terapia cu bacteriile Lactobacillus a fost considerată eficientă, după parametrii clinici și bacteriologici." Cu alte cuvinte, îmbunătățirea a avut efect atît asupra simptomelor cît și asupra rezultatelor frotiului.
Iaurtul – consumat în alimentație
Iaurtul, nu este neapărat să fie întrodus direct în vagin pentru a provoca dezvolarea bacteriilor benefice. Mai multe studii au arătat că simpla utilizare a bacteriilor în alimentație va duce la o creștere a numărului de bacterii Lactobacilli în vagin! Bacteriile Lactobacillus colonizează tractul gastro-intestinal și se deplasează în vagin din tractul urinar. ( Infecțiile tractului urinar, de asemenea sunt un factor de risc pentru nașterea prematură și infectarea nou-născutului.) Cercetătorii spun: " Introducerea în vagin a lactobacililor GR - 1 și B - 54 sau RC – 14, au demonstrat că reduce riscul de infectare a tractului urinar și duce la îmbunătățirea florei. Utilizarea acestor tulpini în alimentație, de asemenea a arătat că astfel poate fi îmbunătățită flora vaginală. Mai mult decât atât, aceste tulpini inhibă dezvoltarea patogenilor intestinali și urogenitali, colonizează tractul gastro-intestinal și îl protejează împotriva infecțiilor."
Într-un studiu făcut cu zece femei care aveau VB, candidoză și infecții ale tractului urinar, de două ori pe zi au băut lapte cu o soluție de bacterii lactobacile. Aceste bacterii au fost tastate la nivel molecular, ca mai apoi să poată fi recunoscute. O săptămînă mai tarziu, cercetatorii au reușit să izoleze bacteriile Lactobacilli marcate, din frotiul fiecărei participante la studiu (Dar în 6 cazuri problemele cu VB au fost rezolvate în aceeași săptămână). Acesta este doar un studiu care arată că, administrînd bacteriile Lactobacilli orale se poate îmbunătăți flora vaginală.
Desigur, calitatea iaurtului este foarte importantă. În cazul în care nu conține culturi vii, este inutil! Asigurați-vă că e cu adevărat iaurt și nu un fel de budincă din lapte :)
Aceste idei fiind cîndva netradiționale, acum sunt acceptate. În martie 2013, în "Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie" a fost publicat un articol în care se spunea: "Unele tulpini de bacterii Lactobacillus în condiții de siguranță pot să ocupe un loc în vagin după administrarea lor orală și vaginală, se pot deplasa sau pot ucide flora patogenă, inclusiv Gardnerella vaginalis și Escherichia coli, și pot reglementa reacția imună, pentru a preveni inflamația care ce duce la nașterea prematură."
Rezumând, putem spune că menținerea florei vaginale sănătoase, poat reduce numărul de nașteri premature, nivelul infecțiilor vezicii urinare și tractului urinar.
Colonia sănătoasă a bacteriilor Lactobacilli proteejază mama și copilul de diverși patogeni. Aceasta poate ajuta, de asemenea, în lupta împotriva grupului de streptococi B. Întroducerea iaurtului în dieta noastră (sau în tratamentul probiotic ) este un tratament naturist eficient pentru infecțiile vaginale la un stadiu incipient de dezvoltare. Cu el putem trata, de asemenea, infecțiile intestinale, care pot provoca nașterea prematură. Suntem de acord cu concluzia cercetătorilor: "Lipsa de efecte secundare face ca iaurtul să fie cel mai bun remediu în tratarea femeile gravide.
Nu există nici o pastilă magică, care să garanteze nașterea la timp - atunci când copilul este sănătos și bine dezvoltat, nici prea devreme și nici prea târziu. Atunci când el este gata de a respira, vrea să sugă, e gata de a trăi și a iubi. Sănătatea bună, nutriția sănătoasă, obiceiurile și evitarea stresului ajută la dezvoltarea copilului pînă la ziua nașterii. Cu cît mai multe lucruri frumoase aflăm despre sacină, cu atît mai mult vom descoperi modalități noi de a ajuta mama și copilul. Noile cercetări pot înclina balanța spre direcția de sănătate a mamelor și copiilor - și nașterii la timp.