În societatea actuală se întâmplă foarte des ca femeile să devină mame după 40 de ani. Motivele sunt diferite, fie că e vorba de o amânare conștientă și asumată, în favoarea dezvoltării unei cariere de succes, fie că starea de sănătate, starea emoțională sau lipsa unui partener nu le permit femeilor să nască mai devreme.


Indiferent de motivul pentru care femeile ajung să nască după 40 de ani, în momentul când sunt însărcinate, se confruntă cu mai multe prejudecăți. Există o sumedenie de informații atât pro, cât și contra unei sarcini la vârsta de peste 40 de ani.

Faptul că multe vedete devin mame la această vârstă poate părea încurajator și… simplu. Pe de altă parte însă, îngrijorările sunt firești și îndreptățite. Ce este și ce nu este real în privința acestui subiect?
Medicul specialist obstetrică-ginecologie, Andreas Vythoulkas vine să demonteze câteva dintre miturile despre sarcina la 40 de ani!


După 40 de ani este destul de greu să rămâi însărcinată pe cale naturală


Adevărat! Odată ajunsă la vârsta de 40 de ani, o femeie are șanse de numai 5% de a rămâne însărcinată pe cale naturală, comparativ cu șanse de 20%, cât are la 30 de ani. Motivul stă în scăderea constantă a numărului de ovocite și a calității acestora, declin care trece un prag la începutul vârstei de 30 de ani și se accelerează la sfârșitul ei.


Problemele de fertilitate sunt întotdeauna ale femeii


Fals! Această credință nu doar că este învechită, dar și total falsă, lucru demonstrat de statistici și de experiența specialiștilor în infertilitate. Problemele de fertilitate se întâlnesc atât la femei, cât și la bărbați.  
Vârsta bărbatului nu contează atunci când se încearcă obținerea unei sarcini
Fals! Vârsta contează atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Dacă în cazul femeilor succesul ține de rezerva ovariană, atunci în cazul bărbaților ține de numărul, calitatea și motilitatea spermatozoizilor, calități care, de asemenea, sunt influențate de trecerea timpului.


Mamele mai în vârstă sunt mai puțin susceptibile de a naște gemeni


Adevărat! Cât de ciudat ar părea, dar da, mamele mai în vârstă au o probabilitate mai mare de a concepe gemeni. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că pe măsură ce o femeie îmbătrânește, hormonul său foliculostimulant crește. Nivelurile ridicate de FSH pot provoca eliberarea a două sau mai multe ovocite, ceea ce poate duce la sarcină gemelară. 
 

mamaplus

Tu la câți ani ai născut?