mamaplus

Leucoreea în timpul sarcinii. Când trebuie să iei legătura cu medicul tău

0
//
29.04.2020

Leucoreea este o secreție vaginală deschisă la culoare sau chiar transparentă care apare în timpul perioadei de sarcină. Nu te îngrijora, aceste scurgeri vaginale sunt complet firești. Cu alte cuvinte, este un semnal că organismul tău „depune” eforturi pentru a vă menține sănătoși atât pe tine, cât și pe micuțul din burtică.

În timpul sarcinii, vaginul va secreta o scurgere sănătoasă, subțiată, de culoare transparentă sau albă, care nu are miros, nu prezintă stări de mâncărime și care poartă denumirea de leucoree. Este asemănătoare cu scurgerile pe care le aveai și înainte de a rămâne însărcinată.

Așadar, leucoreea nu prezintă nicio amenințare pentru sarcina ta. Vei observa că, cu cât vei înainta în perioada de sarcină, cu atât mai mult vei avea parte de această scurgere vaginală. Spre ultimul trimestru de sarcină, abundența leucoreei poate deveni un semn că organismul tău este pregătit să intre în travaliu.

În cazul în care te vei confrunta cu abundența leucoreei, te poți folosi de protej-slip-uri sau de căptușeală în lenjeria intimă pentru a te menține „uscată” și confortabilă pe parcursul zilei.

Este de preferat să eviți tampoanele pentru secrețiile vaginale, în timp ce protej-slip-urile nu ar trebui să fie parfumate, colorate sau să conțină alte substanțe care produc iritații.

De altfel, toaleta zonei intime este indicat să fie cea obișnuită, regulată. O dată pe zi este suficient deoarece exagerarea spălatului în zona intimă poate crește abundența leucoreei și riscul de a face o infecție vaginală, iar asta din cauza „tulburării” echilibrului bacteriilor din vagin.

În timpul sarcinii, nivelul ridicat de estrogen, hormonul principal feminin, produce un flux de sânge mai mare în zona pelvină, astfel că acest flux crescut de sânge stimulează membranele mucoase ale corpului tău și, prin urmare, te vei confrunta cu secrețiile vaginale.

Un alt aspect pozitiv este faptul că leucoreea „curăță sau înlătură” celulele moarte din vagin, ceea ce va ajuta la menținerea bacteriilor sănătoase și vă va proteja de eventualele infecții atât pe tine, cât și pe bebeluș.

Nu confunda secreția vaginală cu scurgerea, ocazională, a lichidului amniotic din sacul amniotic în care stă bebelușul în burtică. Acel lichid are, mai degrabă, culoarea palidă a urinii, cu o consistență mai slabă comparativ cu mucusul leucoreei, de culoare albă sau transparentă.

Când trebuie să iei legătura cu medicul?

O secreție vaginală sănătoasă, în timpul sarcinii, este subțire, transparentă sau de culoare albă, fără miros. Cere o părere specializată în cazul în care secreția vaginală este de culoare galben-închis, verzuie, roz sau cu sânge; are un miros neplăcut; are consistență groasă; simți, în zona vaginului, stări de mâncărime, iritație sau de „arsură”, dar și când te confrunți cu scurgeri ale lichidului amniotic.