Infecțiile dentare reprezintă îmbolnăvirea atât a dinților, cât și a țesuturilor de susținere ale acestora. Astfel, pot fi afectate gingia, osul alveolar din jurul dintelui și o mare parte din substanța dentară.

Infecțiile acute sunt însoțite de simptome precum: durere persistentă, ce pulsează, durere care poate radia, inflamarea gingiei, sensibilitate crescută la alimente și băuturi fierbinți și reci, dificultate la masticație și la realizarea igienei orale, senzație generală de disconfort. Infecțiile dentare cronice pot fi și asimptomatice. Ce putem face în cazul sarcinii și mai ales cum să prevenim infecțiile dentare, ne explică medicul Manuela Lupașcu.

„În general, orice problemă de sănătate care apare, fie ea și minoră, trebuie rezolvată. Astfel, avem grijă de organismul nostru și îl protejăm de alte posibile afecțiuni.”

La fel este și în cazul sănătății dinților:

„În timpul sarcinii, cariile netratate pot evolua spre inflamații dureroase ale dinților sau spre infecții dentare sau parodontale. În această perioadă este recomandată evitarea anesteziilor și a tratamentelor cu antibiotice. Totuși, este bine de menționat că ele nu sunt interzise, mai ales în al doilea trimestru de sarcină. Se pot face anestezii, dar numai cu acordul medicului ginecolog care monitorizează sarcina”, a explicat medicul stomatolog.

Cauzele infecțiilor dentare:

Unul dintre factorii care au dus la dezvoltarea infecțiilor dentare este igiena orala deficitară, care a permis formarea și depunerea bacteriilor pe suprafața dinților. O altă cauză este caria dentară netratată, dar și obturațiile compozit foto (plombele) realizate incorect, tratamentele de canal nereușite, precum și diverse traume (lovituri, șocuri, căzături) pot declanșa probleme dentare care, dacă nu sunt tratate corespunzător, conduc la apariția infecțiilor dentare.

Afecțiuni cauzate de infecțiile dentare:

  • Cariile dentare netratate pot evolua până la distrucția semnificativă a coroanei și inflamarea pulpei dentare. Astfel, se impune tratarea dinților pe canal, scoaterea nervului, îndepărtarea țesuturilor bolnave și sigilarea canalelor radiculare.
     
  • Declanșarea bolii parodontale − placa bacteriană formată pe suprafețele dinților se extinde de-a lungul liniei gingivale și se transformă în tartru. Netratată, această afecțiune conduce, în final, la mobilitatea dinților și chiar la pierderea lor.

„Din fericire, indiferent de stadiul în care sunt afectați dinții noștri, există tratamente care fac posibilă inclusiv restaurarea totală a danturii. Se fac tratamente de canal la microscop pentru infecțiile de canal, iar în tratarea parodontozei se folosește laserul, care micșorează timpul de vindecare și crește confortul pacientului. Nu în ultimul rând, în cazul dinților pierduți, cea mai bună variantă de a reface lipsa lor o reprezintă implanturile dentare”, a mai explicat medicul Manuela Lupașcu.