mamaplus

Grețurile pe care le simți în sarcină protejează fătul? Ce spun specialiștii

-
//
27.07.2021

Unul dintre cele mai neplăcute simptome restimțite de femei în perioada sarcinii este cu siguranță greața. Chiar dacă termenul de grețuri matinale este mai răspândit, se pare că acest simptom poate apărea în orice moment al zilei, fiind declanșat de anumiți factori externi. Totuși o viitoare mămică își dorește cel mai mult ca fătul să fie sănătos, dincolo de toate aceste neplăceri. Se pare că oamenii de știință încă dezbat dacă greața este doar un produs secundar enervant al unei sarcini sănătoase. Pentru a vedea care explicație ar putea fi corectă, oamenii de știință au analizat cercetările medicale pentru a vedea când apare și când nu apare greața.

Dacă greața este doar produsul secundar al unei sarcini sănătoase, atunci ar trebui să însoțească toate sarcinile sănătoase. „Dar nu este așa”, spune Samuel Flaxman, biolog evoluționist la Universitatea din Colorado, la Boulder, SUA. Deși două treimi dintre femeile gravide se confruntă cu greața, restul își duc adesea sarcinile până la termen fără acest simptom.

De asemenea, greața nu pare să apară la alte mamifere, ci doar la oameni, au observat cercetătorii. Dacă aceasta a fost produsul secundar al conflictului dintre mamă și embrion sau făt, s-ar putea aștepta ca și alte mamifere să o aibă.

În schimb, greața este de obicei declanșată în circumstanțe specifice - ca răspuns la:

  • Vederea, mirosul sau gustul cărnii și al legumelor cu gust puternic, care, din punct de vedere istoric, ar conține microbi alimentari sau substanțe chimice care induc defecte la naștere.
     
  • Alcool și fum de țigară.

Toate acestea sugerează că greața are o funcție utilă, care evoluează pentru a proteja mamele și embrionii de lucruri care ar putea fi periculoase, susțin cercetătorii.

De asemenea, la femeile care suferă de greață, simptomele ating punctul culminant exact atunci când dezvoltarea organelor embrionare este cel mai susceptibilă la perturbări chimice, între săptămâna șase și săptămâna 18 de sarcină.

În loc să evolueze o serie de molecule pentru a se apăra împotriva toxinelor, oamenii au evoluat doar o modalitate de a se feri de substanțele chimice periculoase.

Implicații pentru sarcină

O mai bună înțelegere a senzației de greață ar putea avea implicații importante pentru modul în care medicii se ocupă de sarcină.

„A spune că greața de dimineață este inconfortabilă este o subevaluare reală și o mulțime de gravide caută modalități de a-i face față.", a declarat Flaxman pentru LiveScience.

În ciuda deceniilor de cercetări medicale și a naturii răspândite a greții de dimineață, se știe puțin despre modul în care aceasta funcționează, deoarece este desigur lipsit de etică experimentarea pe femei însărcinate și nu se știe ca alte animale să o experimenteze.

"Suntem cu adevărat interesați de o analiză mai exhaustivă pentru a vedea dacă greața de dimineață apare cu adevărat numai la ființele umane.", a spus Flaxman.