mamaplus

Ginecolog: ”Un medicament des folosit de femei poate duce la avort spontan”

0
//
22.01.2021

Avortul spontan nu este o afecţiune rară, spun medicii, iar femeile trebuie să ştie că, după un astfel de incident, pot duce la capăt o nouă sarcină, fără niciun fel de ajutor medical au tratament. Sunt trei mari cauze ale avortului spontan. Principala cauză este problema genetică, o altă cauză ar fi anumite infecții nediagnosticate, precum și fibromul uterin sau anumite malformații ale uterului, susține ginecologul Radu Botezatu. Tot el ne atrage atenția asupra unui medicament care poate duce la avort spontan.

Medicul atenţionează că sunt anumite femei cu afecţiuni genetice care, din păcate, nu pot duce sarcina decât până la o anumită vârstă a embrionului. 

"Din păcate, aproximativ 30% din sarcinile obţinute se soldează cu un avort. Dar din aceste 30% numai 10% sunt diagnosticate ca avort, restul fiind avorturi neobservate", spune dr. Botezatu.

Cum este posibil acest lucru? "Se întâmplă să întârzie menstruaţia, apoi vine o menstră mai abundentă peste o săptămână, iar acolo, de fapt, a fost un avort. În mare parte din cazuri se întâmplă aşa ceva", a precizat ginecologul. Acest lucru nu ne afectează viaţa, dar trebuie să avem grijă să obţinem o sarcină data viitoare pe care să o ducem la termen. 

"50% din femeile care au pierdut o sarcină obţin o nouă sarcină şi o duc la termen fără niciun fel de tratament", asigură dr. Radu Botezatu.

Studiu: Ibuprofenul creşte riscul de avort

Ginecologul atenţionează că sunt şi unele medicamente care influenţează avortul. 

"De exemplu, un studiu recent a adus în faţă faptul că un medicament foarte des folosit predispune la avort. E vorba de ibuprofen. Acum câteva luni, s-a demonstrat că administrarea ibuprofenului în primul trimestru de sarcină influenţează şi creşte riscul de avort".

Un studiu recent actualizat arată că administrarea antiinflamatoarelor, inclusiv a ibuprofenului, în primul trimestru de sarcină poate duce la transmiterea substanţelor din medicamente în lichidul amniotic, existând astfel riscul unui avort spontan. Alte substanţe cunoscute că pot duce la avort spontan sunt drogurile, ţigările şi alcoolul.