mamaplus

Ginecolog, către gravide: ”Este normal și sănătos să vă îngrășați în timpul sarcinii”

-
//
25.01.2022

Creșterea în greutate în sarcină este o necesitate și cu siguranță este un lucru bun. Opiniile celorlalți – cu excepția medicului tău – sunt irelevante. Apoi, după naștere, se creează așteptări în ceea ce privește „topirea” kilogramelor acumulate. Este o presiune inutilă și un subiect pe care nu ar trebui să te concentrezi mai mult decât pe creșterea și îngrijirea copilului. Aflăm de la Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, de ce e normal să iei în greutate când ești însărcinată, ce probleme pot apărea dacă ești sub- sau supraponderală și care este numărul optim de kilograme acumulate în sarcină.

Este normal și sănătos să te îngrași în timpul sarcinii, nu numai ca urmare a creșterii greutății copilului, ci și pentru că volumul lichidelor din organism se dublează pentru a sprijini fluxul sanguin suplimentar al sarcinii. Există, de asemenea, o greutate care „merge” la sâni, placentă, uter, volum crescut de sânge și lichid amniotic.

”De-a lungul sarcinii, scopul este de a menține creșterea în greutate cât mai constantă, deoarece bebelușul are nevoie de un aport zilnic de nutrienți care provin din ceea ce mănânci. Este normal ca greutatea ta să fluctueze puțin de la o săptămână la alta în sarcină, cum de altfel este normal să te îngrași mai mult în a doua jumătate a sarcinii”, explică dr. Vythoulkas.

Complicații cauzate de greutatea prea mare sau prea mică în sarcină

Când vine vorba de cât de mult este sănătos să câștigi în greutate în timpul sarcinii, asta depinde de greutatea pe care o aveai înainte de sarcină.

”Dacă te vei îngrășa prea mult în raport cu această greutate, te expui riscului unor complicații ale sarcinii – cum ar fi diabetul gestațional și preeclampsia – sau nașterii unui copil cu o greutate prea mare pentru vârsta lui gestațională, ceea ce duce la alte riscuri: traume la naștere, inclusiv lacerații, sângerare în exces și distocie de umăr”, spune medicul.

În plus, a lua prea mult în greutate în timpul sarcinii mai reduce din șansele de a slăbi după naștere.

”Pe de altă parte, dacă nu te îngrași suficient în timpul sarcinii, expui copilul riscului unor probleme grave de sănătate, inclusiv naștere prematură sau greutate mică la naștere. Copiii născuți cu greutate mică pot suferi de diferite afecțiuni mai târziu în viață, inclusiv diabet, boli de inimă, obezitate și sindrom metabolic”, adaugă dr. Vythoulkas.

Câte kilograme „ai voie” să iei în sarcină

Creșterea normală în greutate a unei femei însărcinate ar trebui să fie, în medie, de 14 kilograme până la finalul sarcinii. Dacă înainte de sarcină aveai câteva kilograme în plus, atunci va trebui să ai grijă să nu te îngrași cu mai mult de 10 kilograme.

După naștere, nu te grăbi să revii la greutatea inițială. Ai răbdare, fii blândă cu tine în ceea ce privește obiectivele pe care ți le-ai propus în legătură cu scăderea în greutate.

Corpul tău a trecut prin multe schimbări în timpul sarcinii și are nevoie de timp pentru a-și reveni. Iar asta poate dura chiar și un an. Alăptează, pentru că alăptarea te va ajuta să slăbești, și nu te supune vreunei diete în această perioadă.