Vergeturile sunt acele linii roșii sau albe care apar la femei în special la nivelul coapselor, sânilor, soldurilor și feselor. La femeile însărcinate vergeturile apar frecvent la nivelul abdomenului inferior, în ultimul trimestru de sarcină. Pentru a preveni apariția sau accentuarea lor, este necesar să mențineți o rutină fixă de îngrijire a pielii pe care să o respectați cu regularitate. În general, există tratamente cu uleiuri speciale pe care le găsiți în farmacii sau tratamente naturiste care atenuează vizibilitatea vergeturilor. Care sunt cele mai eficiente, află în continuare.
Gelatina
Gelatina este o modalitate minunată de prevenire a vergeturilor. Formarea colagenului este esențială în îmbunătățirea elasticității pielii tale. Pentru a crește formarea colagenului pielii poți mânca gelatină sau produse ce conțin acest ingredient pentru a obține mai mult colagen. O idee ar fi să prepari un bullion pe bază de oase. Îl poți servi în orice moment al zilei sau mai poți să-l adaugi în sosuri, supe sau alte preparate culinare. Poți folosi, de asemenea, un praf de gelatina.
Gelatina nu ajută doar la îmbunătățirea elasticității pielii, ci și îmbunătățește vindecarea rănilor, somnul, sensibilitatea la insulină, luptă împotriva daunelor radicale, stimulează digestia, reduce inflamația intestinului și scade intensitatea durerilor articulare.
Hidratarea
Păstrează-ți corpul bine hidratat. În perioada sarcinii, volumul de sânge este în creștere iar tu construiești un uriaș sac de apă ca locuință pentru copilul tău. Corpul tău primește o cerere mărită de hidratare. De asemenea, pentru o optima elasticitate, și pielea ta are nevoie să fie hidratată.
Este recomandat să consumi zilnic 8-12 pahare de apă. Totuși, acordă o mare atenție modului în care te simți. Buzele sau gâtul uscat sunt un semn sigur al deshidratării. Oboseala, durerile de cap sau lipsa concentrării pot fi și ele semne ale deshidratării.
Uleiul de cocos
Capacitatea uleiului de cocos de hrănire a pielii este cunoscută de secole întregi. Acest ingredient miraculos este plin de acizi grași saturați. Aceste tipuri de acizi grași nu sunt ușor de oxidat și nu cauzează daune radicale. Uleiul de cocos trebuie aplicat imediat după duș, pentru a se menține umiditatea pielii.
Vitamina C
Corpul folosește vitamina C pentru a forma colagen și cartilaj. De asemenea, vitamina C este extrem de eficientă în reducerea radicalilor liberi. Radicalii liberi consumă colagen și elastină. Cel mai bine este să obții vitamina C din surse alimentare naturale, și nu din suplimente. Printre alimentele bogate în vitamina C se includ: ardei gras roșu și verde, guava, varză, pătrunjel verde, napi și broccoli.
Tratamente cu ulei
Printre uleiurile benefice sunt uleiul de măsline, vitamina E, uleiuri esențiale și ulei de ricin. Uleiul de vitamina E poate ajuta la îmbunătățirea elasticității pielii, dar și la prevenirea vergeturilor. Majoritatea acestor uleiuri funcționează datorită proprietăților antioxidante.
Zinc
Deficitul de zinc este unul dintre motivele pentru care femeile sunt mai predispuse la apariția vergeturilor. Zincul este un mineral natural și unul dintre cele mai abundente minerale din organism. De asemenea, zincul este folosit în producerea colagenului și conține proprietăți antioxidante. Zincul poate fi găsit în abundență în pui, miel, vită, ouă, nuci, legume și cereale integrale.
Unt de Shea sau Unt de Cacao
Untul de shea și untul de cacao sunt două dintre cele mai bune emoliente. Acestea sunt excepționale la menținerea umezelii și hidratării pielii. Untul de cacao este o grăsime naturală extrasă din boabele de cacao. Untul de shea este făcut din nucile arborelui de karite. Acizii grași sunt extrași din coaja nucilor. Acestea două funcționează prin stimularea procesului de reînnoire a pielii. Previn și, de asemenea, ajută la reducerea vergeturilor.
De asemenea, uleiul de ficat de cod este foarte benefic atât pentru elasticitatea pielii corpuluil cât și pentru îmbunătățirea fertilității.