mamaplus

Femeile însărcinate nu au voie să mănânce aceste tipuri de brânză

-
//
02.09.2019

Brânza este o sursă excelentă de calciu, iată de ce câteva specialități pot fi consumate fără probleme și în perioada sarcinii. Unele tipuri de brânzeturi însă, nu sunt alimente recomandate în sarcină deoarece pot avea consecințe asupra sănătății copilului și a femeii însărcinate.

mamaplus

Brânzeturile moi, maturate cu ajutorul mucegaiurilor, precum brie, camembert sau brânză de capră (Fromage de Chevre) nu sunt recomandate în timpul sarcinii. De asemenea, nu e indicat să consumi nici brânzeturile bogate în mucegai albastru, precum dorblu, gorgonzola sau roquefort. Deși aceste brânzeturi din urmă sunt preparate folosind lapte pasteurizat, acestea nu sunt indicate în timpul sarcinii deoarece intră în categoria brânzeturilor moi, ce pot permite dezvoltarea bacteriei listeria.

Toate brânzeturile tari, indiferent de tipul de lapte din care sunt făcute, pot fi consumate mai în siguranță de către gravide în timpul sarcinii decât brânzeturile moi.

Brânzeturi pe care le poți consuma în sarcină:

  • cheddar
  • edam
  • emmental
  • brânza maturată de capră
  • gouda
  • gruyere
  • parmezan
  • pecorino
  • provolone

Brânzeturi ce nu sunt recomandate în timpul sarcinii:

  • brie
  • brie albastră
  • cambozola
  • camembert
  • brânza moale de capră
  • gorgonzola
  • roquefort

Brânzeturi care, dacă sunt preparate cu lapte pasteurizat, pot fi consumate de femeile gravide:

  • crema de brânză
  • brânza de vaci
  • feta
  • brânza de capră, fără crustă
  • halloumi
  • mascarpone
  • mozzarella
  • paneer
  • brânza topită
  • ricotta

Te poți bucura însă de gustul delicios al unei brânze precum gorgonzola, dacă alegi să o gătești temeinic, pentru a omorî eventualele bacterii înainte. De exemplu, o pizza cu gorgonzola, coaptă la temperaturi care să topească brânza complet, este perfect sigură și în timpul sarcinii!

Sursa