Cum este evaluată greutatea fătului?

Greutatea medie a unui nou-născut este de 3,4 kg. Copiii ce înregistrează la naștere o greutate mai mare de 4,5 kg se consideră mai mari decât norma. Atunci când fătul se află încă intrauterin, este greu de determinat dacă, într-adevăr masa corpului său depășește indicii normali. Acest lucru devine clar doar după ce copilul este cântărit imediat după naștere.

Fătul mare. Ce înseamnă Macrosomia?

Ultimele date statistice denotă că circa 1,7 % dintre copii, înregistrează la naștere 4,5 kg.

Medicul poate presupune că fătul este mai mare dacă burta gravidei este mai mare decât ar părea că trebuie să fie la termenul de sarcină în care se află. O informație mai sigură cu privire la greutatea copilului, poate fi obținută în urma ultrasonografiei, deși nici așa, nu întotdeauna, datele sunt corecte.

Diferența între greutatea stabilită la ultrasonografie și greutatea de facto a copilului la naștere, poate fi de 10-15 %, mai ales dacă ați născut în termen.

De ce unii copii înregistrează o greutate mai sus de normă?  

Cele mai probabile cauze se consideră a fi ereditatea și nivelul prea mare al zahărului în sânge generat de diabetul gestațional sau cronic. Riscul de a naște un copil prea mare există în cazul femeilor supraponderale, care adaugă mult în greutate în timpul sarcinii sau nasc peste termenul stabilit.

Într-o oarecare măsură, greutatea copilului este influențată și de sexul acestuia. De regulă, băiețeii se nasc cu o greutate mai mare decât fetițele. Plus la toate, nu se exclude probabilitatea de a naște un copil prea mare și pe viitor, dacă ați avut un precedent în acest sens.

Fătul mare. Ce înseamnă Macrosomia?

Copii mari se nasc și din părinți supraponderali. Copilul se poate naște cu o greutate deosebit de mare dacă mama lui suferă de obezitate, sau dacă în timpul sarcinii a dezvoltat diabet gestațional, care nu a fost diagnosticat și tratat la timp.

Dar nu este cazul să vă faceți griji înainte de vreme, chiar dacă considerați că prezentați una dintre problemele sus menționate, copilul se poate naște cu o greutate absolut normală. În ciuda existenței unor factori de risc ce determină greutatea mare la naștere a copiilor, fenomenul macrosomiei nu este încă pe deplin explicat.

Majoritatea nou-născuților care depășesc greutatea de 4,5 kg, sunt născuți de femei ce prezintă un risc redus de a aduce pe lume copii mari, de exemplu, femei care nu au suferit de diabet.

Cum influențează macrosomia asupra procesului de naștere? 

Nașterea unui copil prea mare poate decurge deloc simplu. Gravida poate suferi rupturi serioase ale perineului, hemoragii puternice sau lezarea coccisului. Plus la toate, există o mică probabilitate că în timpul nașterii ar putea surveni distocia umerilor. Ceea ce înseamnă că umerii fetusului se pot bloca în oasele bazinului după ce capul a fost născut. O atare situație se întâmplă foarte rar, dar este una destul de serioasă ce necesită acțiuni urgente din partea cadrului medical. În majoritatea cazurilor (90 %), este suficient ca gravida să se poziționeze corect pentru asemenea situație. Așa va putea fi evitată epiziotomia sau alte intervenții operate de medici.

Dacă medicii consideră că fetusul este prea mare și vă recomandă să nașteți prin operație cezariană, ar trebui să discutați cu el eventualele riscuri legate de cezariană dar și cele ce pot apărea în timpul nașterii naturale. Probabilitatea că veți reuși să aduceți copilul pe lume pa cale naturală este destul de mare. Cercetările au demonstrat faptul că 88 % dintre gravide, ale căror copii depășeau norma de greutate, au reușit să nască vaginal. 

De asemenea, medicul vă poate propune stimularea procesului de naștere înainte de termen. În acest caz este necesar să stabiliți care sunt motivele ce-l determină pe medic să vă propună o asemenea variantă. În majoritatea cazurilor, stimularea procesului de naștere se dovedește a fi nemotivată.

Singura excepție este în cazul în care gravida suferă de diabet. În această situație, stimularea procesului de naștere reduce necesitatea de a recurge la operație cezariană.

Fătul mare. Ce înseamnă Macrosomia?

Cum va influența macrosomia sănătatea copilului după naștere? 

Dacă în timpul nașterii apare distocia umerilor, este posibilă traumatizarea copilului: fractura claviculei sau deteriorarea nervilor de la umăr și braț. Între 4 – 16 % din cazurile înregistrate, sunt însoțite de afectarea nervilor. Este cu mult mai probabil, dacă copilul va avea nevoie de intervenția medicului pentru a se naște. De altfel, motivele unor asemenea traume pot fi și contracțiile puternice.

Factura claviculei se tratează ușor. De regulă, în urma tratamentului corespunzător, copiii își revin repede. Alte probleme de sănătate, decât cele menționate mai sus, nu au fost depistate în cazul copiilor care se nasc cu o greutate mai mare decât norma stabilită.