mamaplus

Există vreo legătură între infecțiile din sarcină și autismul la bebeluș?

-
//
16.08.2021

Un studiu recent efectuat de consorțiul medical american Kaiser Permanente a scos la iveală că femeile însărcinate care fac o infecție bacteriană diagnosticată în perioada spitalizării au un risc mai mare de a naște bebeluși cu autism. Acest studiu, publicat în Journal of Autism and Developmental Disorders, arată că infecțiile (în general cele la organele genitale, tractul urinar sau la fluidul amiotic) ar putea duce la o creștere cu aproximativ 60% a șanselor de a naște un bebeluș cu o afecțiune din spectrul autismului.

În timpul cercetării efectuate, oamenii de știință au comparat dosarele medicale de la 407 copii cu autism și 2.075 de copii fără autism.

Liderul echipei de specialiști, dr. Lisa A. Croen., a menționat că, deși infecțiile la femeile însărcinate sunt destul de comune, în acest studiu numai infecțiile bacteriene diagnosticate în spital au fost asociate cu un risc mai ridicat de autism.

Astfel, cercetătorii au explicat că infecțiile sunt foarte obișnuite în timpul sarcinii și cele mai multe nu duc la autism. De fapt, jumătate dintre femeile incluse în acest studiu au avut cel puțin o infecție în timpul sarcinii. Studiul a acoperit numai o asociere între infecțiile bacteriene și copiii cu autism – nu a descoperit, însă, că ar exista o relație cauza-efect între cele două. Cele mai multe dintre mamele care au avut o infecție bacteriană au avut copii perfect sănătoși, astfel că femeile n-ar trebui să fie extrem de îngrijorate în cazul în care suferă o răceală în timpul sarcinii.

Specialiștii nu au găsit, așadar, vreo asociere între infecții și autism, când au analizat toate infecțiile ce au apărut în timpul sarcinii – totuși, au descoperit că există un risc mai ridicat la femeile care au avut infecții bacteriene diagnosticate în timpul spitalizării.

Cercetătorii au dedus că acestea pot include infecțiile mai grave, care ar putea explica riscul mărit al apariției autismului (mai ales în al doilea trimestru al sarcinii).

Al doilea trimestru de sarcină - o perioadă critică

Acest al doilea trimestru reprezintă o perioadă critică, după cum explică unul dintre administratorii organizației americane Autism Speaks, Alycia Halladay. Acesta este intervalul în care structura creierului începe să se dezvolte, iar o influență nefastă asupra acestui proces poate afecta dramatic dezvoltarea bebelușului. Este posibil ca sistemul imunitar al mamei să afecteze fătul într-un mod negativ pe măsură ce luptă cu infecțiile. În aceste condiții, sfatul specialiștilor pentru gravidute este să acorde o atenție sporită igienei și să stea cât mai departe de persoane cu gripă sau alte afecțiuni, pentru a evita orice fel de îmbolnăviri.

Cum previi infecțiile în timpul sarcinii

Iată ce spun medicii că poți face pentru a preveni infecțiile în timpul sarcinii:

  • Spală-te pe mâini frecvent, mai ales dacă stai în preajma copiilor. Saliva și urina lor ar putea conține un virus. Acesta probabil că nu le va face rău lor, însă poate fi periculos pentru tine și bebelușul tău;
  • Din același motiv, evită să folosești în comun cu copiii mici furculițe, căni și mâncare;
  • Gătește bine carnea;
  • Evită laptele nepasteurizat și alimentele făcute din acesta;
  • Nu atinge și nici nu curăța litiera pisicii;
  • Evită persoanele care au infecții;
  • Întreabă-ți doctorul despre streptococul de grupa B;
  • Menține o relație apropiată cu medicul tău în timul sarcinii; el îți poate răspunde la toate întrebările.