Chiar dacă îți place să fii o gospodină de nota 10, să ai o casă îngrijită și ești un pic cam obsedată de curățenie, dacă ești însărcinată, va trebui să mai lași și în grija altcuiva unele dintre treburile casnice de care te ocupai până acum. 

Pe lângă faptul că acum nu ar trebui să depui prea mult efort, sunt anumite activități care pun în pericol atât sănătatea ta, cât și a copilașului din burtică.

Iată de ce treburi casnice ar trebui să NU te mai ocupi:

Treburi casnice ce implică mult efort
Știi că nu ai voie să ridici greutăți, nu? Așa că evită să muți mobila, să cari pungi grele cu produse sau alte activități de aceste gen. Cu cât ai burta mai mare, cu atât mai multă presiune pui pe regiunea lombară, iar o durere serioasă de spate este ultimul lucru de care ai nevoie. Dacă totuși ai o urgență, poți apela la prieteni sau să angajezi niște oameni.

Treburile casnice ce implică folosirea substanțelor chimice dăunătoare
Produse precum spray-uri de țânțari, înălbitori sau soluții de curățarea aragazului, conțin vapori toxici. Dacă trebuie neapărat să rezolvi astfel de probleme precum insectele sau trebuie să cureți cuptorul murdar sau toaleta, caută alte soluții alternative precum: creta de furnici sau banda lipicioasă pentru muște, care pot rezolva problema insectelor, la fel cum folosirea oțetului, a bicarbonatului de sodiu sau a lămâii pot fi soluții de curățare naturală a anumitor suprafețe.

O altă optițune ar fi să rogi pe altcineva să facă aceste lucruri, în timp ce tu faci o plimbare la aer curat. 

Nu curăța după animalele de companie
Cu siguranță, ai auzit despre riscul de a te contamina cu anumiți paraziți de la animalele de companie. Ei bine, dacă vei curăța după animalele de companie, acest risc este mult mai mare. Cel mai mare risc pentru un făt este toxoplasmoza, o infecție ce se transmite de către un parazit care trăiește în fecalele de pisică. Dacă totiși trebuie să ai grijă de animale, poartă mănuși și spală-te temeinic după ce ai făcut curat după ele. În plus, ar fi bine ca animalele tale de companie să fie vaccinate.

Curățarea perdelelor sau a ventilatoarelor de tavan, schimbarea becurilor și alte treburi „la înălțime”
Știi cât de periculoasă poate fi o căzătură pentru tine. Așa că ar fi mai bine să eviți orice activitate care implică lucru la înălțime. Nu scoate/pune draperiile, nu curăța jaluzelele sau ventelatoarele de tavan, nu schimba becurile. Nu te urca cu picioarele pe mese, taburete și nici pe scărițe de lemn.

Spălatul geamurilor
După cum am spus, ar fi bine să eviți cățăratul, așa cum curățarea geamurilor preupune să urci pe ceva, te expui unui risc. Totodată, de cele mai multe ori, soluțiile de curățare a geamurilor conțin substanțe toxice, deci nu e cea mai bună idee să te apuci de spălatul geamurilor.

Nu da cu aspiratorul
Deși poate părea exagerat, să știi că această activitate tot poate fi periculoasă pentru tine în această perioadă. Dacă dai cu aspiratorul în toată casa și mai ai și o casă mare, poate fi extreme de obositor și, la fel, poate agrava durerile de spate. Poți totuși da cu asmiratorul, dacă nu depui mult efort. În schimb, fii atentă să nu fii tu cea care schimbă filtrele aspiratorului. Acestea conțin praf și păr ce îți pot irita ochii și plămânii.

În concluzie, ar fi bine să eviți toate treburile casnice care implică mult efort, ridicarea greutăților, folosirea substanțelor toxice sau expunerea la căzături. Totodată, e important să ții cont și de sfaturile medicului tău. Uneori, chiar dacă ți se pare că te simți bine, orice efort, cât de mic, poate să nu-ți facă bine.