Tocmai ai aflat că ești gravidă cu gemeni și te întrebi dacă în familia ta sau a soțului tău au mai fost gemeni? Se pare că această întrebare nu ar trebui să te frământe, pentru că această credință este mai mult populară decât științifică. De altfel, există multe mituri despre gemeni.

Mit: Gemenii apar din două în două generații

Realitate: Este o concepție comună greșită că gemenii apar în familii din două în două generații. De exemplu, poate ai auzit că dacă tatăl tău este geamăn, dar tu nu ești, există șanse mari ca tu să ai gemeni. Nu există nici o dovadă care să susțină acest lucru. Cu toate acestea, unele femei pot avea o predispoziție genetică pentru hiperovulație, dacă acestea produc mai mult de un ovul în timpul unui ciclu menstrual. Acest lucru face mult mai probabilă posibilitatea ca acestea să aibă gemeni. În acest caz, există șanse mari ca gemenii să se nască în fiecare generație la fel cum există să se nască din două în două generații.

Mit: Pentru că te simți foarte rău dimineața înseamnă că ești însărcinată cu gemeni

Realitate: Nu neapărat. Deși unele mame care așteaptă nașteri multiple se simt foarte rău dimineața, alte mame care sunt însărcinate cu gemeni sau cu mai mulți, nu se simt deloc rău dimineața. Unele femei gravide au greață și vărsături, iar altele nu, indiferent dacă sunt sau nu însărcinate cu gemeni.

Mit: Gemenii vorbesc propria lor limbă secretă

Realitate: Gemenii au o abilitate de înțelegere reciprocă înăscută și, prin urmare, se poate vorbi de propriul lor cod. De asemenea, pentru că petrec atât de mult timp împreună, un geamăn poate înțelege cuvinte spuse stâlcit de celalalt geamăn și amândoi pot să se înțeleagă, ceea ce poate fi perceput de către ceilalți ca o limba a gemenilor.

Mit: Apariția gemenilor se moștenește în familie

Realitate: Nu există nicio dovadă că nașterea gemenilor identici se moștenește în familie. Cu toate acestea, este posibil ca o familie să aibă o predispoziție genetică pentru gemeni non-identici, probabil din cauza că femeia are o predispoziție pentru a elibera mai mult de un ovul în fiecare lună, atunci când este în perioada de ovulație.

Mit: Toate femeile gravide încep cu sarcini gemene

Realitate: Nu este adevărat că toate sarcinile încep cu sarcini gemene. Cu toate acestea, mulțumită scanării sarcinilor la început, s-a descoperit că mai multe sarcini decât s-a crezut încep cu două ovule fertilizate.

Este posibil că atunci când ești scanată înainte de 12 săptămâni, să vezi două inimi de fetuși bătând, însă unul va dispărea la scanarea de după 12 săptămâni. Acest lucru se datorează faptului că unul dintre embrioni nu a reușit să prospere și a fost resorbit în uter. Acest lucru duce la dispariția unei sarcini cu gemeni, lucru care nu are nici un efect fizic asupra copilului supraviețuitor.