Orice durere înțepătoare și cronică pe care o resimți în perioada sarcinii ar trebui discutată cu medicul ginecolog-obstetrician care te ghidează. Acest lucru este important pentru liniștea ta și pentru dezvoltarea normală a fătului. Dacă simți dureri în regiunea ovarelor și ești însărcinată, ar trebui să știi în primul rând că acestea se împart în două categorii, acute sau cronice. Durerile de ovare acute apar pentru câteva minute sau zile şi dispar într-o perioadă scurtă de timp, iar cele cronice apar treptat şi pot dura câteva luni.

Dureri de ovare sau tumori? Aceste informații le obții în momentul în care mergi la medicul ginecolog pentru consultațiile periodice din timpul sarcinii. De asemenea, trebuie să ştii că pot fi doar dureri de ovare în timpul sarcinii. Endometrioza, boala care afectează cât mai multe femei, poate fi o cauză a durerilor de ovare şi, din păcate, nu se găseşte încă o rezolvare a acestei probleme.

Cauzele durerilor de ovare

Durerile de ovare afectează zona din jurul ovarelor şi pot fi cauzate de diferiți factori ce pot produce disconfort în zona abdomenului. Fiind de două feluri, durerile de ovare pot dura câteva minute sau zile, dacă vorbim de cele acute sau câteva luni, în privința celor cronice. Aceste dureri pot să continue sau pot să vină şi să treacă, contează şi de felul în care tratezi şi ai grijă de acest disconfort. În funcție de activitățile pe care le faci, poți provoca accentuarea acestora sau poți avea urinări frecvente.

Remedii pentru ameliorarea durerilor de ovare

  • Ceaiul de cimbru. O primă metodă care te poate ajuta să scapi de durerile de ovare din timpul sarcinii este consumul de cimbru sau realizarea ceaiului de cimbru chiar la tine acasă. În perioada în care te confrunți cu aceste probleme poți încerca să laşi la infuzat o lingură de cimbru timp de un minut. În funcție de cât de uscat este cimbrul, acest timp se poate prelungi până la 10 minute. Pentru un efect garantat, bea 2 căni de ceai pe zi până când durerile dispar.
     
  • Gălbenelele. Un alt aliment care ajuta în durerile de ovare este ceaiul de galbene. Gălbenelele au anumite proprietăți ce ajută sănătatea, sub diverse forme şi care se adresează mai multor afecțiuni. Ceaiul de galbenele ajută la tratarea infecțiilor bacteriene, calmează durerile menstruale şi reglează ciclul menstrual. Durerile de ovare pot fi calmate tot cu ceai de galbene, prin infuzie. O linguriță de galbenele la o cană de apă fierbinte pe zi în perioada acestor dureri este tot ceea ce trebuie să faci.
     
  • Ceaiul de muşețel. Ceaiul de muşețel nu se foloseşte doar pentru a fi consumat, ci şi pentru a-ți realiza băi cu infuzie de muşețel. Aceste bai au efect calmant, inflamator şi dezinfectant. Ori de câte ori te confrunți cu dureri de ovare, nu uita să realizezi aceste bai. Ai nevoie de 50-100 grame de plantă la 1 litru de apă fierbinte.
     
  • Durerile de ovare nu trebuie să reprezinte o grijă în această perioadă frumoasă. În urma vizitelor la medicul ginecolog poți descoperi dacă sunt doar dureri ce pot apărea în timpul sarcinii sau este vreo problemă ce trebuie tratată. Ultrasunetele pot ajuta în cazul acestor dureri şi poți sta liniştită că nu afectează dezvoltarea copilului.