mamaplus

Din ce lună de sarcină nu mai ai voie să conduci. Puține gravide ştiu asta

0
//
20.07.2020

Foarte multe gravide se întreabă din ce lună a sarcinii nu mai au voie să conducă o maşină. Însă răspunsul nu e atât de simplu. În general, femeile însărcinate pot conduce pe toată durata sarcinii, atâta vreme cât se simt confortabil, ajung cu uşurință la obiectele de care are nevoie şi poate manevra în siguranță maşina. Există însă gravide care, din cauza sarcinii, se pot simți extrem de obosite sau nu au suficientă flexibilitate în mişcări, caz în care şofatul este contraindicat. 

În general, cu cât sunt într-un stadiu mai avansat al sarcinii, cu atât riscul de accidente este mai crescut, pentru că burta mare, picioarele umflate, dureroase, lipsa de somn etc. pot favoriza incidente la volan.

Centura de siguranță, obligatorie pentru protecția gravidei şi a fătului

Alte gravide se pot simți inconfortabil din cauza centurii de siguranță care trece pe deasupra burții, motiv pentru care ar putea ceda tentației de a nu o mai folosi, asumându-şi însă riscuri foarte mari în cazul unui accident rutier.

„Trebuie menționat că „centura de siguranță reduce cu până la 50% riscul de ruptură uterină sau de placentă ori chiar deces a fătului în cazul unui accident”, spune dr. Emmanuel de Sostoa, medic ginecolog.

Cel mai indicat este ca gravidele să ceară sfatul medicului lor curant în privința şofatului, deoarece el cunoaşte cel mai bine istoricul medical, precum şi starea actuală de sănătate a pacientei sale.

Distanţa burtă-volan trebuie să fie de minimum 25 de centimetri

Un alt aspect important este ca burta gravidei să se situeze la o distanță de minimum 25 de centimetri față de volan, prin lăsarea scaunului pe spate, astfel încât, în eventualitatea producerii unui accident, lovitura puternică să nu fie resimțită la nivelul abdomenului.

Dacă burta stă aproape lipită de volan sau chiar deasupra acestuia, ar mai înțelept ca gravida să renunțe la şofat, pentru a preveni o tragedie.

De asemenea, se recomandă evitarea drumurilor lungi cu maşina sau opririle frecvente (pentru mişcare, mers la toaletă etc.), purtarea unor haine largi, lejere, a unor încălțări cu talpă plată, confortabile.

Prin urmare, gravida nu are interzis la volan de la un anumit stadiu al sarcinii, mai ales dacă are o stare bună de sănătate şi greutatea corporală este în parametrii normali.

Majoritatea gravidelor renunță la şofat, de obicei, în ultima lună de sarcină. În schimb, dacă apare disconfortul la volan, în orice stadiu al sarcinii, este mai bine ca gravida să renunțe la şofat până după naştere, pentru a evita evenimente nedorite.