mamaplus

De ce poate apărea dezlipirea de placentă și care sunt simptomele principale?

-
//
29.06.2022

Dezlipirea de placentă sau placenta abroption afectează 1% dintre gravide. Femeile care au placenta abroption încep să aibă simptome fie după săptămâna 20 de sarcină sau în ultimul trimestru. Cauzele desprinderii placentare rămân adesea necunoscute. Printre motivele pe care medicii le invocă atunci când pun diagnosticul de abruption placentae se numără traumatismele sau pierderea lichidului amniotic.

Principalele simptome ale dezlipirii de placentă includ:

  • Sângerarea vaginală (Nu apare în toate cazurile, iar cantitatea de sânge poate să varieze. De asemenea, sângerarea abundentă nu înseamnă automat că dezlipirea este totală);
  • Durere în zona inferioară a abdomenului sau în spate;
  • Sensibilitate sau rigiditate a uterului;
  • Contracții uterine dureroase și repetate;
  • Probleme cu ritmul cardiac al bebelușului.

Dezlipirea placentei în primul trimestru de sarcină

La unele femei dezlipirea de placentă nu are loc brusc, ci ea începe din primul trimestru și se dezvoltă lent pe parcursul mai multor săptămâni. În termeni medicali problema se numește desprindere placentară cronică și provoacă sângerări vaginale ușoare, intermitente. De asemenea, copilul nu se dezvoltă așa cum este normal, iar cantitatea de lichid amniotic este scăzută.

De aceea, dacă observi sângerări încă de la începutul sarcinii sau alte simptome specifice dezlipirii de placentă, trebuie să mergi de urgență la medic pentru un control. Este important consultul medical tocmai pentru a nu se ajunge la complicații severe care pun în pericol viața fătului sau a mamei.

Tratament pentru dezlipirea placentei

Placenta nu poate fi reatașată de uter, astfel că opțiunile de tratament depind de severitatea problemei, dar și de starea mamei și a copilului.

Există două situații majore pe care medicii le iau în calcul atunci când decid tratamentul pentru placenta abroption anume:

  • Dacă sarcina este sub 34 de săptămâni: gravida este internată în spital pentru monitorizare. Dacă ritmul cardiac al copilului este normal, iar desprinderea placentară nu pare a fi severă, atunci pacienta va putea merge acasă. Însă, este esențial repaosul la pat, iar gravida trebuie să fie ținută sub supraveghere. Pe de altă parte, dacă starea mamei și a copilului nu este una bună, atunci medicul poate trece la administrarea de steroizi care ajută la dezvoltarea plămânilor bebelușului. Se poate lua o astfel de măsură, deoarece există riscul ca mama să intre în travaliu prematur.
     
  • Dacă sarcina este peste 34 de săptămâni: iar mama și fătul sunt bine, atunci problema este ținută sub supraveghere tocmai pentru că există șansele unei nașteri vaginale la termen. În schimb, dacă placenta abroption este completă atunci se impune operația de cezariană de urgență, iar pacienta se poate să aibă nevoie de transfuzii de sânge. În cazul în care se întârzie cu operația, există riscul ca pacienta să piardă uterul.

Nu poți preveni placenta abroption, dar poți să reduci riscul de dezvolta o astfel de problemă luând anumite măsuri. De exemplu, nu fuma, nu consuma alcool sau substanțe interzise în timpul sarcinii. Dacă ai hipertensiune arterială, informează-ți medicul despre acest aspect. Totodată, dacă ai avut o sarcină anterioară cu dezlipire de placentă, discută cu specialistul despre acest lucru înainte de a rămâne, din nou, însărcinată.

Nu în ultimul rând, pentru a preveni traumatismele abdominale, poartă mereu centura de siguranță în timpul călătoriilor cu mașina, iar dacă te-ai lovit în zona abdomenului mergi imediat la medic pentru un control.

Placenta abroption sau dezlipire de placentă așa cum i se mai spune este o afecțiune gravă care apare brusc în timpul sarcinii, astfel că dacă ai simptome care anunță o astfel de problemă, mergi de urgență la medic. Depistată la timp, placenta abroption poate fi ținută sub control, iar bebelușul se poate naște chiar la termen.