mamaplus

De ce mameloanele își schimbă culoarea în timpul sarcinii? Explicații detaliate

0
//
28.10.2019

Organismul viitoarei mămici trece prin numeroase schimbări de-a lungul sarcinii, iar acestea se produc la nivelul întregului său corp. Una din acestea ține de modificarea culorii mameloanelor. Medicii spun că acest aspect este temporar și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Unele viitoare mamici pot observa porțiuni de piele de culoare mai închisă la nivelul feței sau binecunoscuta linea nigra pe abdomen. Însă sunt șanse ca și mameloanele, de rând cu areolele, să sufere modificări în timpul sarcinii.

Pe măsură ce fătul crește în uter, sânii încep să se pregatească de hrănirea bebelușului. În acest sens, corpul produce o cantitate mai mare de estrogen și progesteron, hormoni care vor contribui la pregătirea sânilor pentru lactație. Atunci când acești hormoni sunt secretați, sânii pot fi dureroși si umflați, iar mameloanele au o culoare mai închisă (pe măsură ce te apropii de naștere, culoarea este tot mai închisă). Ulterior, după încheierea sarcinii și a alăptării, mameloanele se vor deschide din nou la culoare.

Explicații detaliate privind schimbarea culorii mameloanelor

Pentru a înțelege mecanismul prin care mameloanele se închid la culoare în sarcină, trebuie să știi ce afectează hormonii. Pigmentul (celulele care exercită acest rol) responsabil pentru colorația pielii poartă denumirea de melanină. Aceasta este prezentă în diverse zone din corp, inclusiv în păr și iris. Ca urmare a efectului hormonilor și a fluctuațiilor din nivelul lor, producția de melanină din piele începe să crească. Aceasta este mai puternică în zonele unde melanina este deja prezentă în cantități mari, care include de asemenea areolele și mameloanele. Uneori, producția sa poate fi exagerată, respectiv, s-ar putea ca cicatricile și pistruii să fie mai pronunțați. Poți observa chiar unele pete întunecate în diverse locuri de pe corp. Însă nu trebuie să te ingrjoreze niciuna dintre aceste probleme deoarece reprezintă modul prin care corpul se acomodează la întâmpinarea bebelușului.

Închiderea la culoare a mameloanelor nu constituie un motiv de îngrijorare în sarcină, ci ține mai degrabă de aspectul estetic și percepția asupra propriului corp. Învățând să accepți schimbările prin care treci în mod natural și înțelegând că rămâi în esență aceeași persoană, te va ajuta mult. Vei fi o mămică iubită și întotdeauna frumoasă, indiferent ce faci.