mamaplus

De ce este necesar să-ți verifici tensiunea începând cu primul trimestru de sarcină?

-
//
27.06.2022

Nu neglijați episoadele de tensiune crescută în sarcină!  Acestea pot apărea după săptămâna 20 de sarcină. Însă dacă aveți tensiune crescută în sarcină, situația poate fi și preexistentă sarcinii. Hipertensiunea în sarcină poate fi periculoasă dacă se ajunge la preeclampsie sau eclampsie.

Valoarea normală a tensiunii în sarcină este în ceea ce privește cea sistolică, până în 139. Este vorba despre prima valoare care apare pe aparat. A doua valoare care apare pe aparat sub prima este cea diastolică și trebuie să fie sub 89. Tot ceea ce depășește sau este egal cu 140/90 mmHg se încadrează la hipertensiune.

”Hipertensiunea indusă de sarcină apare după săptămâna 20 de gestație. Dar există și femei care rămân gravide, având valori tensionale mari. Pe aceste paciente le încadrăm la hipertensiune cronică.

Chiar dacă sarcina a început cu valori tensionale normale, nu înseamnă neapărat că va continua așa. În mod normal, tensiunea scade în trimestrele 1 și 2. Iar gravidele sunt sfătuite să își măsoare tensiunea cel puțin  o dată pe săptămână, chiar și în trimestrul 1 și 2. Cele care ating o valoare a tensiunii sistolice de 130, deja ne ridică o suspiciune că ar putea să facă hipertensiune în trimestrul 3.

Factorii de risc pentru hipertensiune în sarcină sunt obezitatea, diabetul de tip 1 și 2, istoricul de preclampsie la o altă sarcină și istoricul familial de preeclampsie. Și bolile renale pot fi asociate cu hipertensiunea”, susține Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie.