mamaplus

De ce este absolut necesar să mergi la endocrinolog înainte și după sarcină?

-
//
07.06.2021

În primele săptămâni de sarcină, tiroida fetală nu funcționează. Pentru o bună dezvoltare a fătului, acesta trebuie să ia hormonii tiroidieni de la mamă, iar în cazul în care mama are o problemă, și el are de suferit. De aceea, înainte de sarcină, în timpul acesteia, dar și la 3 luni după se verifică nivelul hormonului TSH. Înainte de sarcina programată, aveți nevoie de examen complet ginecologic, spun specialiștii.

”Examenul ginecologic complet înseamnă un consult ginecologic cu recoltare de Babeș Papanicolau, ecografie transvaginală, ecografie bilaterală”, afirmă Dr. Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog.

De asemenea, sunt necesare analizele uzuale de sânge și de urină. În analizele uzuale se includ markerii pentru tiroidă numiți TSH și Free T4. Aceștia arată cum funcționează tiroida.

”Glanda tiroidă se mărește, un necesar crescut de iod, creștere volumului sanguin al mamei, creșterea în greutate. Tiroida trebuie să muncească suplimentar”, susține Dr. Antonela Burlacu, medic endocrinolog.

După ce aflați de existența sarcinii, mergeți și la o evaluare endocrinologică.

”Dacă există o problemă cu tiroida în timpul sarcinii, ea se agravează postpartum”, a mai adăugat endocrinologul Antonela Burlacu.

La 3 luni după naștere, e obligatoriu să mergeți la specialistul endocrinolog.