Există un mit celebru potrivit căruia mamele care au miopie nu ar trebui să nască natural deoarece miopia s-ar putea agrava în momentul în care împing copilul spre ieșirea din burtică. Însă, este doar un mit. Miopia nu afectează procesul nașterii. Cu toate acestea, există câteva afecțiuni ale ochiului care duc la naștere prin cezariană: dezlipirea de retină și glaucomul.

Tot în perioada sarcinii, o mare problemă o pot avea doamnele cu retinopatie diabetică. Aici sunt incluse atât femeile care sufereau de diabet înainte să rămână însărcinate, dar și pe cele care dezvoltă diabetul în timpul sarcinii.

În momentul în care vorbim despre sarcină, cele mai multe mămici se gândesc la faptul că vor lua în greutate sau se vor lupta cu vergeturile ori că vor avea sânii deformați. Nerespectarea unui regim specific diabeticilor poate duce la agravarea situației atât pentru mamă cât și pentru bebeluș.

Tocmai din aceasta cauză, pentru a evita orice complicație sau afecțiune pe parcursul sarcinii, femeile cu diabet sunt nevoite să facă un control oftalmologic. Riscurile ca mamele să aibă probleme serioase cu vederea postpartum sunt foarte mari.

De asemenea, toxoplasma oculară latentă poate să se dezvolte în timpul sarcinii. În acest caz, riscul la care este expus bebelușul este unul mic, dar medicii recomandă un tratament cu antibiotic pentru eliminarea oricărei probleme.

În concluzie, dacă vă gândiți să deveniți mămici, documentați-vă cu referire la toate analizele pe care trebuie să le faceți. În orice caz, medicul vă va recomanda un set de analize obligatorii, iar dacă omite controlul oftalmologic, ar fi bine să îl faceți de bună voie.