mamaplus

De ce bebelușul din burtică este cu 15 zile mai mic decât vârsta sarcinii

0
//
05.01.2021

Din anul 1836, medicii au marcat prima zi a ultimei perioade menstruale ca fiind prima zi de sarcină, sau „vârsta gestațională”, nu atunci când sperma fertilizează un ovul. Ovulația are loc în medie la aproximativ două săptămâni după menstruație, iar fertilizarea are loc în 24 de ore de la aceasta. Asta înseamnă că, dacă ești însărcinată în 8 săptămâni, bebelușul tău este cu aproximativ 15 zile mai mic decât atât.

Medicii încă folosesc vârsta gestațională, nu vârsta ovulației (numită și vârsta postconcepțională), deoarece menstruația nu trece neobservată.

Într-o sarcină tipică

Pentru o femeie cu o menstruație regulată, concepția apare de obicei la aproximativ 11-21 de zile după prima zi a ultimei menstruații. Majoritatea femeilor nu cunosc data exactă a concepției, deoarece poate fi dificil să știi exact când are loc ovulația. Astfel, data concepției este doar o estimare bazată pe prima zi a ultimei menstruații.

Cazuri speciale în sarcină

Femeile care suferă proceduri speciale, cum ar fi inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro, cunosc de obicei data exactă a concepției.

Cum se calculează vârsta gestațională

Dacă mama are o menstruație regulată și cunoaște prima zi a ultimei menstruații, vârsta gestațională poate fi calculată de la această dată. Vârsta gestațională se calculează din prima zi a ultimei menstruații a mamei și nu de la data concepției.

Ecografiile în sarcină

Bebelușul poate fi măsurat încă de la 5 sau 6 săptămâni după ultima menstruație a mamei. Măsurarea bebelușului cu ajutorul unei ecografii este cea mai precisă la începutul sarcinii. Devine mai puțin precisă mai târziu în timpul sarcinii. Cel mai bun moment pentru a estima vârsta gestațională folosind ultrasunetele este între a 8-a și a 18-a săptămână de sarcină. Cel mai precis mod de a determina vârsta gestațională este utilizarea primei zile a ultimei perioade menstruale a femeii și confirmarea acestei vârste gestaționale cu măsurătorile de la o ecografie.

Dificultăți în determinarea vârstei gestaționale

  • Ultima menstruație. Pentru femeile care au perioade menstruale neregulate sau care nu își pot aminti prima zi a ultimei menstruații, poate fi dificil să se determine vârsta gestațională folosind această metodă. În aceste cazuri, este adesea necesar un examen cu ultrasunete pentru a determina vârsta gestațională.
     
  • Creșterea bebelușului. În unele cazuri, este dificil să se determine vârsta gestațională, deoarece bebelușul este neobișnuit de mare sau mic. De asemenea, în unele cazuri, dimensiunea uterului la începutul sarcinii sau înălțimea uterului în sarcina ulterioară nu se potrivește cu prima zi a ultimei perioade menstruale. Și în aceste cazuri este dificil să se obțină o vârstă gestațională precisă.