Deși arsurile la stomac nu reprezintă un semn al unor probleme grave, sunt cu siguranță incomode și dureroase, fiind mai accentuate în al doilea și al treilea trimestru de sarcină.  Arsurile la stomac sunt o problemă digestivă care apare atunci când alimentele digerate pleacă din stomac, care conține suc gastric (un acid care ajută la digestia alimentelor), ajungând în esofag (tubul dintre gură și stomac).

Atunci când se întâmplă acest lucru, apare o senzație de arsură în spatele sternului – o senzație de arsură care debutează în stomac și pare că se ridică. Femeia însărcinată poate avea un gust amar în gură sau poate simți că se îneacă.

În condiții normale, alimentele, odată înghițite, trec prin esofag și ajung în stomac. Există o supapă circulară în partea de jos a esofagului care închide legătura dintre acesta și stomac atunci când mâncăm. Scopul acestei valve este de a preveni trecerea acizilor stomacali în esofag.

Când înghițim, supapa se relaxează pentru a permite trecerea fluxului de alimente și lichide. Dacă o persoană suferă de arsuri la stomac, valva se relaxează atunci când aceasta nu mănâncă, iar acizii stomacului pot urca în esofag. Acest organ devine iritat și apare o senzație de arsură.

Există mulți factori care duc la apariția arsurilor stomacale în timpul sarcinii:

 • Produse prăjite sau grase
 • Ciocolată
 • Băuturi cofeinizate
 • Ceapă, usturoi, condimente iuți
 • Anumite medicamente
 • Aport excesiv de alimente
 • Statul întins după masă

Hormonii – o altă cauză a arsurilor la stomac în sarcină

Atunci când o femeie este însărcinată, corpul ei secretă o serie de hormoni. Aceste substanțe mediază diferite procese fiziologice din corp și relaxează mușchii sistemului digestiv. Valva esofagului face parte din acesta. Progesteronul este hormonul cel mai implicat în apariția arsurilor la stomac.

Din acest motiv, acizii stomacului ajung în esofag și provoacă această problemă. Această situație se agravează atunci când gravida se află în poziție orizontală. După cum am menționat mai sus, arsurile la stomac apar în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. Acesta este momentul în care uterul începe să apese pe stomac.

În ciuda faptului că este un simptom destul de comun și dificil de evitat, există diferite măsuri care pot ajuta o femeie însărcinată să-și scadă disconfortul și să-și amelioreze simptomele. Printre aceste măsuri:

 • Împarte mesele în porții mai mici și evită să mănânci prea mult la o masă.
   
 • Menține-ți greutatea cât de mult poți – a câștiga câteva kilograme în timpul sarcinii este inevitabil și normal. Încearcă să nu câștigi prea multe kilograme în plus, deoarece greutatea pune presiune pe stomac, ceea ce duce la apariția arsurilor.
   
 • Nu te întinde imediat după ce ai mâncat. Medicii ne recomandă să așteptăm cel puțin 1 oră dacă vrem doar să ne odihnim puțin și 3 ore dacă intenționăm să dormim.
   
 • Femeile însărcinate ar trebui să încerce să bea aproximativ 9 pahare de apă pe zi între mese, dar nu în timpul acestora, deoarece favorizează arsurile la stomac.
   
 • Evită alimentele care generează aciditate, cum ar fi condimentele iuți, alimentele prăjite și grase, precum și toate alimentele menționate anterior.