Fiecare etapă a dezvoltării fătului necesită multă atenție și grijă din partea viitoarei mămici. Deși monitorizarea loviturilor sau a mișcărilor bebelușului în burtică este un moment foarte important, există unele femei care ignoră acest moment. Totuși, pentru majoritatea femeilor însărcinate, acest proces este liniștitor și are rolul de a identifica o eventuală problemă. O scădere a mișcării fetale poate însemna, de asemenea, o scădere a lichidul amniotic sau un cordon ombilical înnodat.

"Începem să le cerem viitoarelor mămici să numere loviturile începând din săptămână 28 de sarcină. De la acest termen, mamele pot distinge loviturile de gaze sau indigestie, iar fătul este suficient de mare încât mămică să simță mai des mișcarea. Înainte de 28 de săptămâni, calculele pot fi nesigure.", susține Katrina Sawot medic ginecolog de la o clinică de nașteri din Canada.

Cum numărăm loviturile fătului?

Sesiunile zilnice de numărare a loviturilor sunt ușor de făcut: alegeți un moment în care vă puteți relaxa și puteți fi liniștiți fără distragerea atenției. De preferat, este să optați pentru o parte a zilei când ați observat că bebelușul tinde să fie mai activ. Unele mame folosesc aplicații de numărare pentru a le ajuta să urmărească și să înregistreze activitatea fătului.

"Unele vor simți șase lovituri în zece minute, și asta e bine", spune medicul. Dar dacă mișcările nu apar, medicul le sfătuiește pe gravidute să ia o băutură sau o gustare și să încerce din nou. "Dacă mâncați sau beți ceva, bebelușul probabil se va trezi.", a mai adăugat medicul ginecolog.

Deci, dacă ați luat o gustare (măr, înghețată, castraveți murați) și au trecut câteva ore și încă mai așteptați acele mișcări, sunați medicul. Același lucru este valabil și pentru schimbările în mișcare. Mișcările pot deveni mai slabe, cu cât vă apropiați de naștere, deoarece bebelușul este tot mai mare și spațiul tot mai mic, dar trebuie să simțiți totuși aceeași frecvență de acțiune.

Orice schimbare a mișcărilor ar trebui analizată, spune medicul. "Numărarea zilnică a loviturilor vă permite să vă cunoașteți mai bine copilul, ceea ce vă va ajuta să determinați dacă ceva nu e bine", a precizat medicul ginecolog Katrina Sawot.