mamaplus

Cum primesc consultație gravidele în perioada de autoizolare? Răspunsul ginecologului Corina Visan

0
//
02.04.2020

Femeile însărcinate apelează la ajutorul medicului prin intermediul telefonului în perioada de autoizolare. Ele pot să meargă la specialist doar în cazul în care au anumite complicații sau este necesar să dea anumite analize care sunt obligatorii în sarcină.

Ecaterina Chiticari este însărcinată în șapte luni. Tânăra spune că a mers recent la policlinică pentru a da mai multe analize care sunt obligatorii.

Am mers de dimineață. Era foarte puțină lume. Angajații instituției medicale îți măsoară temperatura atunci când intri în spital și sunt echipați corespunzător”, a declarat Ecaterina.

Tânăra spune că pot merge în instituțiile medicale doar femeile care au un termen de sarcină mai mare și doar atunci când există un motiv întemeiat. În celelalte cazuri, gravidele primesc consultație de la medici prin telefon.

"Putem adresa întrebări de rutină la telefon. Eu vorbesc cu medicul care a fost lângă mine de la începutul sarcinii și mereu îmi spune ce să fac în caz că eu simt că ceva nu este în regulă. În cazul în care apar dureri neobișnuite pot să merg la o consultație fizică", a spus Ecaterina Chiticari

Și la centrele private gravidele primesc consultație la telefon. Medicul obstetrician-ginecolog Corina Visan spune că este destul de complicat să oferi consultație medicală la telefon la 17 - 18 paciente pe zi și să prescrii și tratamente.

”Centrul medical în care activez nu mai este deschis pentru pacienți. Așa că ofer consultație gravidelor la telefon. În cazul în care există complicații, le trimit la laboratoarele de diagnosticare care activează în această perioadă și încercăm să găsim o soluție”, a declarat Corina Visan.

Dintre cele peste 500 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, înregistrate în ţară până acum, șase femei însărcinate au fost diagnosticate cu acest virus. Una dintre ele a fost deja externată. Studiile au arătat că virusul nu se transmite de la mamă la făt.