Una din primele întrebări ale femeilor care tocmai au aflat că sunt însărcinate ține de creșterea burticii și de dimensiunile ei. Medicii susțin că nu există o dimensiune standard și că în stadiile incipiente nu există o creștere semnificativă a abdomenului decât de-abia în mijlocul celui de-al doilea trimestru. De obicei, abia după 3-4 luni de sarcină se întâmplă să crească burta unei gravide. Există de altfel niște ipoteze care spun că o burtică proeminentă indică faptul că vei naște un băiețel, iar dacă este plată vei naște o fetiță. Acestea nu au nicio bază științifică.

La început, uterul femeii însărcinate este de dimensiunea unei lămâi. Spre sfârşitul lunii a doua de sarcină, uterul creşte în dimensiuni de aproximativ 3 ori şi ia formă rotundă, ajungând să fie cât un pepene mic.

În a doua jumătate a sarcinii, uterul îşi păstrează forma rotunjită, iar la începutul trimestrului trei ia forma unui om. Până la sarcină, greutatea uterului este de 50-100 g, iar la sfârşitul sarcinii ajunge la 1000 g. Volumul cavității uterine la sfârşitul sarcinii creşte de peste 500 de ori. În timpul sarcinii, fiecare fibră musculară se lungeşte de 10 ori şi se îngroaşă de aproximativ 5 ori.

Aceste creșteri se pot determina prin măsurarea uterului prin examen obstetric extern. Astfel, se măsoară mărimea fundului uterin, însă la începutul sarcinii, cât timp uterul nu iese din limitele oaselor pelviene, creşterea dimensiunilor acestuia poate fi stabilită prin examen vaginal sau ecografie.

Înălțimea fundului uterin este determinată de medic la fiecare examen medical cu ajutorul unui centimetru. Medicul măsoară distanța de la marginea superioară a simfizei pubiene până în partea de sus a uterului. Înălțimea orientativă a fundului uterin în centimetri corespunde termenului de sarcină în săptămâni. De exemplu, dacă înălțimea fundului uterin este de 25 cm, termenul sarcinii este de 25 de săptămâni.