mamaplus

Cum calculezi corect termenul de sarcină? Sfaturi esențiale de la medicul Liliana Fuior

0
//
03.08.2020

De cele mai multe ori, pentru a calcula vârsta gestațională sau vârsta copilului se folosește prima zi a ultimei menstruații, deoarece stabilirea datei exacte a concepției este destul de dificilă. Totodată, este necesară și părerea medicului imagist care poate stabili cu exactitate vârsta gestațională în primul trimestru de sarcină. Medicul imagist-ecografist Liliana Fuior a explicat detaliat cum se calculează termenul exact de sarcină, făcând referire la recomandările Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor.

Stabilirea termenului de gestație (de sarcină) este necesară nu doar în aprecierea unor aspecte medicale cum ar fi rata creșterii fătului, necesitatea administrării unor medicamente, aprecierea gradului de dezvoltare al organelor care este în concordanță cu termenul de sarcină, modalitatea de naștere etc, dar este actual în cazurile când vorbim despre legalitatea întreruperii sarcinii la dorința mamei sau după indicații medicale sau sociale la termene mai avansate de sarcină, cât și calcularea concediului de maternitate.

Așadar, iată care sunt cele mai importante criterii pentru stabilirea vârstei gestaționale:

 • Termenul de gestație este stabilit la începutul sarcinii și nu se mai modifică pe parcurs.
   
 • Cel mai exact termenul de gestație la examenul USG până la 13+6 s.a. se apreciază în baza măsurării distanței cranio-caudale (CRL) al embrionului, dar nu al sacului gestațional sau al altor parametri biometrici.
   
 • În cazul în care termenul ecografic la 10- 14 s.a. diferă mai mult de 7 zile de cel menstrual, data nașterii în continuare se va calcula după termenul ecografic. Până la 10 s.a. diferența constituie 5 zile.
   
 • După 14 s.a. CRL nu se utilizează pentru stabilirea termenului de gestație. Se trece la biometria din trimestrul doi.
   
 • În caz de FIV pentru aprecierea termenului de gestație se folosește vârsta embrionului și data transferului.
   
 • În cazul în care gravida nu este sigură de data ultimei menstruații, termenul de sarcină este stabilit în baza măsurării CRL în primul trimestru de sarcină.
   
 • Termenul de gestație în trimestrul doi și trei de sarcină poate fi calculat ecografic doar în cazurile când nu există alte examene USG și nu sunt mari divergențe cu prima zi a ultimei menstruații, cu condiția că pacientei i se indică necesitatea efectuării biometriei fetale repetate peste 2-3 săptămâni pentru a stabili rata individuală de creștere.