mamaplus

COVID-19 provoacă mai multe complicații în sarcină decât se credea inițial, arată un nou studiu

0
//
27.04.2021

După un an de pandemie, cunoștințele pe care oamenii de știință le aveau despre modul în care COVID-19 afectează sarcina s-au schimbat. Ultimele studii arată că există complicații mai multe decât arătau datele inițiale.

„Știm acum că riscurile pentru mame și bebeluși sunt mai mari decât ne-am asumat la începutul pandemiei și că măsurile de sănătate trebuie să includă femeile însărcinate.”, a declarat Stephen Kennedy, cercetător în medicina reproductivă de la Universitatea din Oxford, unul dintre autorii studiului, potrivit ScienceAlert.

Informațiile ar trebui să ajute familiile, deoarece nevoia de a face tot ce se poate pentru a evita infectarea este acum clară. De asemenea, întărește argumentul pentru oferirea vaccinării tuturor femeilor însărcinate.

Cercetarea a mai constatat că femeile însărcinate cu o infecție cu SARS-CoV-2 prezintă un risc mai mare de infecții severe, admiteri în unități de terapie intensivă și chiar deces. De asemenea, există posibilitatea mai mare ca bebelușii să fie născuți prematur și să aibă alte complicații.

„Femeile cu COVID-19 în timpul sarcinii au fost cu peste 50% mai predispuse la apariția complicațiilor sarcinii (cum ar fi nașterea prematură, preeclampsie, riscul de a ajunge la terapie intensivă și deces) în comparație cu femeile însărcinate neafectate de COVID-19. De asemenea, nou-născuții femeilor infectate au fost de aproape trei ori mai expuși riscului de complicații medicale severe, cum ar fi admiterea la unitatea de terapie intensivă neonatală - în principal datorită nașterii premature”, a spus medicul Aris Papageorghiou, co-autor al studiului.

În mod interesant, echipa de cercetare a constatat, de asemenea, că nașterea prin cezariană a fost asociată cu un risc mai mare de bebeluși care au fost testați pozitiv la virus.