În perioada celor nouă luni de sarcină, viitoarea mămică ar trebui să fie de două ori mai atentă la produsele pe care le consumă zilnic, dar și la cosmeticele pe care le folosește. Unele elemente care se conțin în cosmetice pot dăuna dezvoltării fătului și ar trebui să le eviți în această perioadă și pe parcursul alăptării. Care sunt aceste ingrediente nocive, află în cele ce urmează.
Ftalații
Îi găsiți în lacuri de unghii, în parfumuri sau creme cu parfum. În timpul sarcinii, pot interfera cu dezvoltarea normală a plămânilor, inimii și organelor sexuale ale fătului. Pe etichetă citiți: phthalates, dibenzilftalat, dietiftalat.
Retinolul
Derivat al vitaminei A, se găsește în cremele antiageing. Dozele mari de vitamina A pot determina defecte în formarea oaselor bebelușului. Pe etichetă citiți: Rețin-A, renova, retinoic acid, retinol, retinyl linoleate, retinyl palmitate, tazaroten, differin (adapelene).
Acidul salicylic
Se găsește în cremele pentru ten gras, în cele destinate tenurilor acneice, în peeling-urile faciale. Acest acid (care se găsește în aspirină) determină malformații fetale. De fapt, aspirina nu este recomandată nu numai gravidelor, ci inclusiv copiilor până la 12 ani. Pe etichetă citiți: salicylic acid, BHA, beta hydroxy acid.
Sodium lauryl sulfate
Se găsește în săpun, șampon, unele paste de dinți și poate afecta glanda tiroidă a gravidei, supusă oricum unui stres major atât în timpul sarcinii, cât și al alăptării.
Triclosan
Se găsește în special în săpunurile lichide. Este interzis să folosiți cosmetice cu acest ingredient, mai ales dacă alăptați. Acesta poate afecta glanda tiroidă a bebelușului.
Recomandări utile: Cel mai sigur produs cosmetic în sarcină, destinat atât tenului cât și îngrijirii corporale și care protejează împotriva vergeturilor este uleiul de măsline. De asemenea, pentru îngrijirea tenului puteți folosi fructe și legume proaspete, pe care la tăiați în felii subțiri și le aplicați că atare pe față. În privința șampoanelor, alegeți produsele cu ingrediente active naturale și care provin, ideal, din agricultura ecologică.