mamaplus

Cele mai neplăcute simptome cu care se confruntă femeile însărcinate

-
//
16.11.2020

Odată cu instalarea sarcinii, viitoarele mămici ar trebui să fie pregătite pentru anumite simptome mai mult sau mai puțin rușinoase sau incomode care pot apărea pe parcurs. Ca să nu fie luate prin surprindere, am zis să facem noi o listă de referință, ca să fii pregătită din timp.

Balonarea și flatulență

Sarcina schimbă drastic nivelul hormonilor din corp, iar dintre toate simptomele care pot apărea, balonarea este poate cea mai incomodă. Nu doar că te balonezi, dar, pe măsură ce sarcina crește și copilul apasă pe intesine, e probabil să elimini gazele fără să te poți controla.

Cum să previi balonarea și situațiile rușinoase? Cu exerciții fizice ușoare, dar regulate, îți îmbunătățești tractul intestinal și previi balonarea. Produsele lactate mai pot cauza și ele balonare și flatulență în timpul sarcinii, motiv pentru care e recomandat să le eviți sau măcar să le consumi doar în zilele în care poți sta acasă.

Incontinența urinară

Nu puține sunt femeile care, pe parcursul sarcinii, au parte de accidente: strănută și, din greșeală, își relaxează pentru o fracțiune de secundă și vezica. Majoritatea femeilor însărcinate care au parte de incontinență urinară pierd doar câteva picături de urină când strănută, tușesc sau râd, însă tot poate fi extrem de jenant.

Cum poți evita aceste accidente rușinoase, dar absolut banale? Mergi mai frecvent la baie și poartă absorbante subțiri, de zi, care să te protejeze în caz de mici scăpări.

Apariția părului facial

Aproape toate femeile însărcinate sunt încântate din cale afară că urmează să aibă un păr bogat și strălucitor, ca niciodată. Însă hormonii s-ar putea să le surprindă, odată cu apariția firelor de păr pe sâni, pe față sau chiar pe abdomen. Trebuie să știi însă că situația este una temporară și poate fi ținută sub control în mod clasic, prin epilare cu ceară sau cu penseta. Tratamentele cu laser în această perioadă sunt contraindicate.

Mirosurile corporale

Unele femei însărcinate dezvoltă un simț al mirosului foarte accentuat. Asta poate dezvolta un dezgust față de anumite mâncăruri cu miros puternic, precum peștele, fructele de mare sau chiar puiul prăjit. Dintre aceste femei, unele încep să își simtă propriul miros intim, mai ales spre finalul sarcinii, când secrețiile pot deveni mai abundente. Unele viitoare mămici sunt chiar disperate de situație și umblă cu șervetele umede peste tot unde merg, având impresia că miros puternic și că toți cei din jur simt asta. În realitate, dacă ai fost la medic și nu ai nicio problemă ginecologică, în mod cert mirosul îl simți doar tu.

Hemoroizii

Din nefericire, hemoroizii sunt aproape o certitudine când vine vorba de sarcină, și toate mamele au trecut prin asta. Ei vin la pachet cu constipația și încercările repetate de a avea scaun. Pentru a diminua acest simptom, este indicat să eviți constipația sau să o tratezi, incluzând cât mai multe alimente bogate în fibre în dieta zilnică. Pentru disconfortul resimțit, există creme speciale antiinflamatorii pe care le poți aplica local și care te vor ajuta să te simți mai bine.

Acnee

Coșuri și chiar erupții îți pot apărea pe față în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, când hormonii o iau razna. Multe creme anti-acneice sunt interzise în sarcină, însă există alte tratamente pe care le poți administra, cu acordul medicului.

Probleme de intimitate

Creșterea în greutate te poate face să te simți mai puțin atractivă, mai ales în preajma soțului sau a partenerului. Dacă nu comunici eficient, aceste probleme pot deveni mai serioase. În această perioadă ajută enorm ca partenerul să fie cât mai înțelegător cu putință, să sprijine viitoarea mamă, dar mai ales să se abțină de la comentarii (fie ele și în glumă) care ar putea face partenera să aibă o stimă de sine și mai scăzută.