mamaplus

Ce sunt vergeturile și din ce cauză apar în sarcină. Tratament și prevenție

-
//
31.01.2020

Apariția vergeturilor este determinată de întinderea bruscă a pielii. De asemenea, pot să apară asociate creșterii nivelului de cortizon, hormon care este produs în mod natural de glandele suprarenale. Dacă nivelul de cortizon este crescut, pielea își pierde elasticitatea. Iar când aceasta nu se poate întinde suficient de bine și nu are suficient colagen, atunci apar vergeturile.

Printre cele mai frecvente situații care duc la apariția vergeturilor se numără următoarele:

  • Sarcina, perioadă în care cele mai multe femei, între 50 și 90%, pot experimenta apariția vergeturilor, în special pe abdomen, din cauza pielii care se întinde pe măsură ce fătul se dezvoltă;
     
  • Creșterea rapidă în greutate sau chiar pierderea rapidă a kilogramelor, care se manifestă atât la adulți, cât și în perioada pubertății, atunci când corpul se dezvoltă rapid;
     
  • Folosirea cremelor sau administrarea medicamentelor cu corticosteroizi care scad nivelul de colagen din piele și capacitatea pielii de a se întinde;
     
  • Sindromul Cushing, sindromul Marfan, sindromul Ehlers-Danlos, dar și alte afecțiuni ale glandelor suprarenale pot duce la creșterea nivelului de cortizon și, implicit, la apariția vergeturilor.

Factori de risc:

Vergeturile pot să apară la orice vârstă și pot afecta atât femeile, cât și bărbații și copiii. Există, totuși, câțiva factori de risc ce favorizează apariția lor, precum:

  • Sexul feminin;
  • Predispoziția genetică;
  • Dereglările hormonale;
  • Tratamentele pe bază de corticosteroizi;
  • Intervenții chirurgicale pentru mărirea sânilor;
  • Obezitatea;
  • Pierderea sau creșterea rapidă în greutate;
  • Sarcina, în special în cazul femeilor tinere;
  • Tulburări genetice (sindromul Cushing, sindromul Marfan).

Vergeturi în perioada sarcinii:

Femeile însărcinate sunt cel mai adesea afectate de apariția vergeturilor, în special în ultimul trimestru de sarcină. Cauza principala este legată de faptul că abdomenul se mărește pe măsură ce fătul se dezvoltă, iar pielea se întinde din ce în ce mai mult. De asemenea, în timpul sarcinii, nivelul ridicat de hormoni duce la slăbirea fibrelor de la nivelul pielii și favorizează apariția vergeturilor.

Chiar dacă vergeturile apar frecvent pe abdomen în timpul sarcinii, pot fi afectate și alte părți ale corpului. Există posibilitatea ca vergeturile să se estompeze după naștere, când mama va da jos kilogramele în plus acumulate în perioada sarcinii.

Care sunt simptomele vergeturilor:

  • Apariția unor dungi pe piele;
  • Nuanțe de roz, roșu, negru, albastru care în timp devin gri sau albe;
  • Dungi sau șir de dungi pe abdomen, sâni, coapse, șolduri sau fese, dar și pe alte zone ale corpului.

Cum se trateaza vergeturile:

În unele cazuri, vergeturile se estompează în timp și nu necesită tratament medical. Trebuie menționat că există, totuși, tratamente, însă acestea ajută doar la îmbunătățirea aspectului și nu îndepărtează complet vergeturile.

Creme cu retinoizi

Cremele cu retinoizi, care sunt derivate din vitamina A și care ajută la estomparea vergeturilor, pot fi o soluție. Retinoizii ajută la reconstrucția colagenului astfel încât pielea să își recapete aspectul normal, iar rezultatele sunt vizibile în câteva luni.

Femeile însărcinate trebuie să discute cu medicul înainte de a aplica aceste creme, deoarece acestea nu sunt indicate întrucât pot apărea efecte secundare care să afecteze fătul. În această situație, există posibilitatea utilizării altor creme pe bază de ulei de măceșe sau vitamina E care se pot aplica preventiv, înainte ca vergeturile să se formeze în stadiile avansate ale sarcinii. Totuși, nu există dovezi științifice privind eficiența acestora.

Tratament cu laser sau IPL (lumină intens pulsată)

Acestea stimulează creșterea nivelului de colagen din piele, iar tratamentul trebuie efectuat la recomandarea medicului. În cazul tratamentului cu laser fracționat CO2, pentru ca producția de colagen să fie sporită pe termen îndelungat, sunt necesare în jur de 20 de ședințe, iar aspectul vergeturilor este îmbunătățit în proporție de 20 sau 60%.

Tratamentul cu lumină intens pulsată sporește producția de colagen și elastină, funcționând eficient în cazul vergeturilor recent apărute. Trebuie ținut cont că, în cazul persoanelor cu pielea închisă la culoare, pot să apară decolorări ale pielii.

Microdermabraziune

Microdermabraziunea este un tratament care presupune folosirea unui dispozitiv ce suflă cristale mici pe piele, cu efect de exfoliere. Cu alte cuvinte, cristalele de mici dimensiuni îndepărtează într-un mod blând un strat fin de piele. În acest mod, este favorizată dezvoltarea unui strat nou de piele.

Tratamente naturiste

Tratamentele naturiste pot fi folosite pentru masarea pielii, însă, din cauza faptului că vergeturile apar în stratul adânc al acesteia, rezultatele nu sunt întotdeauna vizibile. În mod tradițional, persoanele afectate apelează la diferite soluții pentru a estompa vergeturile, precum uleiul de cocos, de migdale sau de măsline, aloe vera, ulei de argan, ulei de măceșe sau ulei de migdale amare. Totuși, nu există eficiența dovedită științific pentru aceste produse.

Și în cazul tratamentelor naturiste este recomandat sfatul medicului dermatolog înainte de a aplica aceste uleiuri esențiale pe piele.

Suplimente naturale

Există și anumite suplimente naturale care pot fi folosite pentru a ameliora aspectul vergeturilor, însă este recomandat să discuți cu medicul dermatolog înainte de a urma un astfel de tratament. Asocierea dintre anumite suplimente alimentare și un tratament pentru o altă afecțiune existentă poate fi periculoasă pentru sănătate. Printre suplimentele naturale de ajutor în tratamentul vergeturilor se numără cele pe bază de vitamina A, C sau E și zincul. Acestea contribuie la menținerea elasticității pielii, sporirea conținutului de colagen, repararea structurilor deteriorate ale pielii, vindecarea țesutului cicatricial și menținerea sănătății țesuturilor, putând fi recomandate de medic pentru administrare topică sau pe cale orală, după caz, în situațiile în care se dovedește un deficit al acestora.

Tratamentul chirurgical

Reprezintă o modalitate de a elimina complet vergeturile, aplicabilă mai ales în situația în care există un exces de piele în zona afectată însă, pe lângă faptul că poate fi destul de costisitor, există riscul de apariție a complicațiilor, la fel ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale.

Alte tratamente pentru vergeturi includ microneedling, care implică injectarea de colagen în stratul superior al pielii. De asemenea, acidul hialuronic poate fi de ajutor în estomparea vergeturilor, deoarece ajută la stimularea producției de colagen. Pentru o mai bună absorbție a acidului hialuronic, acesta trebuie consumat sub formă de extract sau capsulă.

Cum pot fi prevenite vergeturile:

Vergeturile nu pot fi întotdeauna prevenite, chiar dacă sunt folosite în mod regulat creme antivergeturi sau uleiuri esențiale. Pentru a diminua șansele de apariție a vergeturilor, este important să fie prevenite mai întâi cauzele producerii lor. Astfel, este important ca pielea să fie hidratată zilnic, iar femeile însărcinate să folosească în mod regulat loțiuni pentru hidratare. În acest mod este menținută elasticitatea pielii. Alte modalități prin care pot fi prevenite vergeturile sunt următoarele:

  • Menținerea unei greutăți optime, fără fluctuații mari de greutate;
  • Menținerea unui stil de viață sănătos, cu sport în mod regulat;
  • Alimentație echilibrată, care să includă vitaminele A și C, zinc și siliciu;
  • Evitarea dietelor extreme;
  • Consumarea unei cantități optime de apă pe zi (cel puțin 6-8 pahare cu apă);
  • Masarea pielii cu o perie de masaj sau mănușă care să ajute la îmbunătățirea circulației sangvine locale.