mamaplus

În ce situații vaccinul anti-COVID-19 este contraindicat în timpul sarcinii?

-
//
03.11.2021

Vaccinul anti-COVID este cea mai sigură și eficientă metodă de a pune capăt pandemiei, potrivit specialiștilor. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe serul poate fi contraindicat.

”Vaccinurile sunt indicate în sarcină. Pe orice perioadă a sarcinii. Singurele contraindicații la vaccinare sunt reacțiile alergice la prima doză sau trombocitopenia imună indusă de prima doză. Nu se face a doua doză. Așadar nu există alte contraindicații, dar, sunt situații în care ar fi bine să discuți și cu medicul curant, pentru o siguranță deplină. Cei cu boli de inimă, plămâni, ficat etc. nu au contraindicație la vaccinare. Din contră, au mare nevoie de vaccin. Cei cu trombofilie sau tromboze nu au contraindicație la vaccinare. Pot face un vaccin ARNm. Se discută și cu medicul hematolog, iar dacă există un tratament curent, medicul va explica dacă acel tratament se va opri sau nu.”, afirmă medicul Vasi Rădulescu.

Deși acest lucru a stârnit controverse la apariția vaccinurilor anti-COVID, specialiștii susțin că sunt 100% sigure dacă sunt administrate în timpul sarcinii. De fapt, aceste pot fi administrate chiar din primul trimestru, dar și în lăuzie. Medicii susțin că vaccinul poate aduce beneficii importante în sarcină, protejând atât mama, cât și copilul.

„Vaccinarea este o procedură care salvează vieți, care ne ferește de forme grave și care contribuie la nașterea unui copil sănătos! Femeile se pot vaccina dinainte de a fi gravide, în timpul sarcinii, încă din primul trimestru al sarcinii, dar și în lăuzie. Infecția sarcinii este mai periculoasă, ca manifestare, decât în afara acesteia.” Prof. univ. dr. Daniel Mureșan.

Vaccinarea împotriva COVID-19 în sarcină sau în timpul alăptării este recomandată ca singura intervenție eficientă care reduce riscurile îmbolnăvirii și pe cele asociate trecerii prin boală (complicații pentru mamă și copil, risc de naștere prematură, de admisie în terapie intensivă, risc de deces).