mamaplus

În ce situații umflarea picioarelor la gravide le pune în pericol sănătatea?

0
//
05.05.2021

Deși este absolut normal ca o femeie însărcinată să se confrunte cu problema retenției de apă, se pare că există anumite situații când adresarea la medic ar trebui grăbită. Pe măsură ce fătul creşte, femeile însărcinate pot constata că degetele, mâinile, picioarele şi gleznele sunt mai „pufoase”. Acestea nu trebuie să se alarmeze dacă pantofii preferați nu le mai încap – acest fluid excesiv va dispărea, în mod normal, la aproximativ o săptămână după naştere. Deşi umflarea membrelor nu tinde să fie un motiv de îngrijorare, există unele semne şi simptome care nu ar trebui ignorate.

Cauzele umflării membrelor în timpul sarcinii

„Umflarea uşoară, cunoscută şi sub denumirea de edem – poate fi experimentată pe parcursul întregii sarcini, dar tinde să se accentueze spre ultimele luni. Diverşi factori pot contribui la această afecţiune. Pentru început, corpul păstrează mai mult lichid în timpul sarcinii. Aproximativ 60% din corpul uman este alcătuit din apă, însă din cauza hormonilor sarcinii volumul total de apă din creşte cu opt până la nouă litri”, afirmă dr. Silviu Iştoc.

În al doilea rând, uterul în creştere face presiune asupra venelor pelvine, determinând încetinirea fluxului de sânge, iar fluidul are tendința de a se concentra în extremitățile cele mai joase ale corpului, precum mâinile şi picioarele.

Edemul: semne şi simptome

Edemul poate fi incomod. S-ar putea să apară senzații de furnicături, articulații rigide sau dureri în zonele afectate. Aceasta tinde să se accentueze odată cu evoluția sarcinii, din cauza faptului că pe măsură ce acumularea apei creşte, gravitația o atrage în jos, permițând lichidului să se adune. Umflarea se poate agrava şi pe măsură ce temperatura creşte. La o temperatură mai crescută a corpului, venele se dilată, permițând scurgerea mai multor lichide în țesutul înconjurător, favorizând umflarea.

Când ar trebui să îngrijoreze umflarea membrelor?

Deşi umflarea în sarcină este normală, există anumite simptome şi semne care nu ar trebui ignorate:

  • Umflarea bruscă sau severă a picioarelor, mâinilor sau chiar a feței
  • Umflarea este însoțită de inflamare în jurul ochilor
  • Umflarea persistă în mod continuu şi nu doar spre sfârşitul zilei
  • Un singur picior este umflat
  • Vedere încețoşată însoțită cu dureri dese de cap

Toate acestea pot fi semnele unei afecțiuni mai grave, numită preeclampsie.

Preeclampsia: simptome şi tratament

„Preeclampsia este o complicație gravă a sarcinii, caracterizată prin hipertensiune arterială, fiind mai des întâlnită la prima sarcină a unei femei. Preeclampsia afectează aproximativ una din zece viitoare mămici. Ocazional, cazurile sunt atât de severe încât poate pune în pericol viața mamei şi a copilului ei nenăscut. Pre-eclampsia apare de obicei în a doua jumătate a sarcinii şi, în unele cazuri, poate apărea chiar şi după naştere” adaugă dr. Silviu Iştoc.

Inițial, preeclampsia poate să nu aibă simptome, motiv pentru care este atât de important controlul prenatal. Semnele includ hipertensiunea arterială (hipertensiune) şi scurgerea excesivă de proteine ​​în urină (proteinurie). Alte simptome pot include umflarea membrelor, dureri de cap, tulburări de vedere şi amețeli. În formele sale cele mai severe, preeclampsia poate cauza probleme la rinichi, ficat, creier.

Tehnologia medicală a avansat mult, astfel încât testele de screening care ajută la identificarea femeilor cu un risc crescut de a dezvolta preeclampsie sunt acum disponibile. Aceste teste încep la 10 săptămâni de sarcină.

Nu există o anumită metodă de prevenire a preeclampsiei, dar dacă aveți un risc crescut, medicul poate prescrie un tratament medicamentos pe care să-l administrezi pe toată durata sarcinii. Cea mai bună metodă de prevenție o reprezintă controalele dese la medic.