mamaplus

Ce simptome au gravidele infectate cu COVID-19 și care este situația în țara noastră

0
//
10.11.2020

Să fii însărcinată şi să primeşti diagnostic de infectare cu noul coronavirus poate fi o veste îngrijorătoare pentru orice viitoare mămică. De la începutul pandemiei, în Republica Moldova s-au infectat cu COVID-19 476 de femei însărcinate. Potrivit medicilor, cele mai frecvente simptome resimțite de gravide sunt durerile de cap și pierderea mirosului.

„Aveam în jur de 30 de săptămâni când făcusem o durere de cap enormă, nişte migrene de care nu puteam scăpa şi plus vomă. Aceste simptome, mai ales vomă, erau mai puţin cunoscute ca fiind un simptom al COVID-ului.", spune o mămică diagnosticată cu virusul de tip nou.

La insistenţa medicilor, ea a fost spitalizată, iar experienţa nu a fost una plăcută. Potrivit directorului Maternității Nr.2 din Capitală, Tatiana Gutium, ultimul ordin emis de autorităţi arată că gravidele asimptomatice care nu prezintă complicaţii ale bolii rămân acasă sub supravegherea medicului de familie. Gutium a subliniat că noul tip de coronavirus nu afectează fătul în cazul gravidelor în ultimul trimestru de sarcină.

„Placenta este ca o barieră pentru infecţii şi noi putem spune că nu tot timpul este afectat fătul. În termenii mici ai sarcinii atunci când are loc organogeneza, formarea organelor fătului, noi putem spune că poate fi o afectare a fătului iniţială, intrauterină.", afirmă Tatiana Gutium.

Specialista mai spune că majoritatea gravidelor diagnosticate cu COVID-19 şi internate la Maternitatea Nr.2 nu au forme grave ale bolii: „La noi acum este o situaţie stabilă, avem un număr stabil de gravide care primesc asistenţă medicală. Da, noi avem parte şi acum de gravide la care stările se agravează iarăşi revenim la aceea că totul depinde de foarte mulţi factori."

Pacientele ale căror stări se agravează sunt transferate de urgenţă la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga". Numărul gravidelor infectate cu noul tip de coronavirus de la începutul pandemiei a ajuns la 476.