Sarcina chimică este un termen folosit pentru a denumi un avort spontan, care se întâmplă extrem de timpuriu, de obicei, înainte de a 5-a săptămână de sarcină.

În astfel de cazuri, sarcina este detectabilă cu ajutorul unor instrumente chimice, cum ar fi de exemplu, testul de sarcină, dar nu poate fi văzută, deocamdată, pe o ecografie. De foarte multe ori, femeile care trec prin acest tip de sarcină, nu-și dau seama că au fost însărcinate pentru că unicul simptom pe care îl manifestă este întârzierea menstruației.

Care sunt cauzele unei sarcini chimice?
Potrivit specialiștilor, majoritatea sarcinilor chimice apar atunci când ovulul fertilizat prezintă un fel de anomalie cromozomială, care îl face să nu fie viabil înca de la bun început. Corpul va recunoaște acest lucru și avortul spontan se va întâmpla în mod obișnuit la aproximativ o săptămână după termenul normal al ciclului. 

Spre deosebire de sarcina chimică, o sarcină clinică este una care fie se vede la ecografie, fie se detectează bătăile cardiace ale fătului.

Care sunt simptomele sarcinii chimice?
După cum am menționat mai sus, singurul simptom al unei sarcini chimice este întarzierea menstruației, fapt ce se poate întâmpla și din diverse alte motive. În unele cazuri, crampele abdominale resimțite, de obicei, în timpul menstruației, sunt mai puternice.

Este important să rețineți că sângerarea după un test de sarcină pozitivă nu înseamnă întotdeauna o sarcină chimică. Sângerarea este frecventă și în timpul implantării, care este atunci când embrionul se atașează de uter. Acest proces poate rupe sau deteriora vasele de sânge minuscule de-a lungul mucoasei uterine, ceea ce duce la eliberarea de sânge. Spotting apare adesea ca o descărcare rozalie sau maronie. Acest lucru este normal la 10 până la 14 zile de la concepție.

Ce consecințe are o sarcină chimică asupra organismului femeii?
Sarcinile chimice sunt atât de scurte, încât au un efect redus asupra corpului unei femei. De obicei, chiar dacă a existat una sau mai multe sarcini chimice, femeia poată să încerce din nou să rămână însărcinată, iar șansele sunt destul de mari.

Totuși, specialiștii recomandă executarea unor investigații pentru a stabili cauzele care au dus la apariția unor sarcini chimice.

Dacă din punct de vedere fizic, femeile își pot reveni relativ repede, atunci în ceea ce ține de starea emoțională, pot apărea anumite dificultăți. Unele femei trec foarte dureros peste o sarcină chimică și pot ajunge chiar și la depresie. În acest caz, este important ca rudele și apropiații să fie empatici și să-i acorde femeii timp și grijă.