Fătul poate recunoaște vocea mamei începând cu al doilea trimestru de sarcină. De asemenea, el poate reține melodii, care îi vor rămâne în memorie până după naștere. Chiar dacă bebelușul nu percepe întreaga melodie, anumite sunete vor rămâne întipărite. Sunetul de tobe, de exemplu, este mai ușor de receptat decât cel de vioara. Trebuie luat în calcul și faptul că sunetele înalte, accentul și ritmul nu sunt modificate semnificativ de mediul în care se află.

Dacă sunteți curioși cam cum aude bebelușul ceea ce se întâmplă în afara burticii care îl găzduiește, imaginați-vă vocea cuiva care vorbește din spatele unei draperii grele. Bebelușul poate, de asemenea, să recunoască bătăile inimii, acestea având efect calmant pentru micuța creatură. De aceea, după naștere, un mod foarte eficient de a liniști bebelușul este de a-l ține la piept, pentru ca acesta să audă bătăile inimii cu care este obișnuit și astfel să îi creeze o stare de siguranță.

În zilele noastre, există pe piață chiar și jucării care imită zgomotele auzite de bebelușul din burtică. Astfel, acomodarea la lumea mare nu va fi la fel de grea, dacă pentru el există numeroase lucruri ce îl fac să se simtă ca în mediul intrauterin.

Muzica poate afecta dezvoltarea fătului?

Există dovezi care arată că fătul reacționează la sunetele muzicii, mișcându-se, dar nu se știe ce anume semnifică aceste mișcări pe o scară de la disconfort la bucurie. Un alt aspect al problemei este reprezentat de speculațiile privind inteligența bebelușului din burtică, expus la muzică. Există presupuneri conform cărora se presupune că muzica stimulează creierul, drept urmare, un bebeluș care a ascultat muzică în timpul sarcinii ar trebui să fie mai deștept sau să își dezvolte mai ușor gândirea matematică.

Dacă vrei ca bebelușul tău să asculte muzică mai ușor, poți să apelezi la o pereche de caști pe care să le așezi pe burtică. Încearcă să limitezi această experiență la aproximativ o oră pe zi, pentru a nu stimula copilașul. Alte păreri susțin că nu este nevoie să ții muzica atât de aproape de bebeluș, deoarece lichidul amniotic este un bun conducător al sunetului.

Este recomandată mai ales muzica clasică, cu sunete repetitive și succesiuni liniștitoare. În afară de aceasta, ascultă orice îți face placere, deoarece dacă tu vei fi relaxată și mulțumită, această stare de bine se va transmite și asupra bebelușului din burtică. Ce aude bebelușul din burtica mamei nu vom ști cu exactitate, însă cu siguranță va simți căldura și dragostea atunci când îi vom vorbi des și când îl vom delecta cu sunete muzicale.