Cele nouă luni în care te pregătești să-ți aduci pe lume copilașul vin la pachet cu o serie de provocări, bucurii, dar și interdicții pentru binele tău și al fătului. Un aspect la care ar trebui să atragi mai multă atenție ține de alimentația ta, care ar trebui să conțină multe fibre. Se știe că fructele sunt cele mai bune surse de fibre, dar nu toate ar fi recomandate femeilor însărcinate. Prin urmare, am pregătit un clasament al fructelor pe care nu ar fi de dorit să le consumi în această perioadă.

Papaya provoacă contracții uterine

Fructele necoapte de papaya nu sunt recomandate pe perioada celor nouă luni de sarcină, deoarece pot duce la provocarea contracțiilor uterine. Atunci când este necopt, fructul de papaya are un conținut ridicat de cantitate latex, care se diminuează o dată cu coacerea, ducând la dispariția totală a acestei substanțe laxative din fruct. Aceste substanțe laxative din conținutul fructelor de papaya se numesc papaină și chimopapaină, având efecte abortive și teratogene, care provoacă anomalii de dezvoltare fiziologică în cazul fătului.  

Latexul poate duce la provocarea, de altfel, a edemului și a hemoragie în zona de margine a placentei. Acest lucru poate rezulta complicații severe pe toată durata sarcinii și la o naștere prematură. Așadar, pe perioada sarcinii trebuie evitate fructele de papaya doar atunci când nu sunt suficient de coapte.

Strugurii cresc temperatura corporală

Consumul de struguri în timpul sarcinii nu este recomandat de medicii nutriționiști, deoarece pot crește temperatura corporală, ducând la provocarea de gaze intestinale și crescând motilitatea organelor interne.  În special în timpul ultimului trimestru de sarcină, consumul de struguri este recomandat să se facă cu măsură.

De altfel, pe lista alimentelor interzise pe durata sarcinii se numără și sucurile naturale de fructe de pe piață, din restaurante, sau făcute chiar la tine acasă, acestea neavând cum sa fie pasteurizate pentru a te feri de bacterii precum salmonella sau E-coli.

Regula de bază: evită fructele nespălate

Cel mai important sfat pentru femeile însărcinate este să evite să consume fructe nespălate. Este esențial ca igiena alimentară să aibă o importanță primordială în timpul sarcinii pentru a evita infecțiile cauzate de toxoplasmoză. Fructele ar trebui să facă parte din orice dietă de sarcină, însă, trebuie să ții cont de aceste sfaturi.

  • Clătește temeinic fructele și legumele sub jetul de apă înainte de a le mânca sau pregăti, în special fructele care necesită curățare sau tăiere – cum ar fi pepene galben, deoarece pe coajă pot fi numeroase bacterii nocive.
     
  • Nu utiliza săpun, detergent sau soluții de înălbire pentru spălarea produselor. Ca o precauție suplimentară, utilizează o mică pensulă de legume pentru a îndepărta murdăria de pe suprafața sa.
     
  • Este bine să tai zonele deteriorate sau zdrobite – bacteriile se pot răspândi în aceste locuri.

Ai grijă de sănătatea bebelușului tău încă din primele zile de viață, ținând cont de lista alimentelor care nu sunt recomandate spre consum, pentru ca cel mic să fie în siguranță!