mamaplus

Ce alimente să consumi în sarcină pentru ca fătul să ia în greutate

-
//
15.02.2022

În perioada celor nouă luni de sarcină, trebuie să ai mare grijă cum te alimentezi. Medicii avertizează că în cazul în care dieta viitoarei mămici nu conține suficiente alimente nutritive, dezvoltarea bebelușului poate fi afectată și pot apărea inclusiv complicații la naștere. Dacă te întrebi ce să mănânci ca să ia bebe în greutate și să se dezvolte normal, iată 20 de alimente care nu trebuie să-ți lipsească din dietă în sarcină.

Produse precum lactate, fructe și legume, ouă, pește și cereale nu ar trebui să lipsească din meniul tău zilnic. Specialiștii în sănătate recomandă ca, cel puțin în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, să consumi un surplus de 350-500 calorii zilnic, față de consumul obișnuit.

  • Cartofii dulci sunt foarte bogați în beta-caroten, un compus vegetal care este transformat în vitamina A. Această vitamină este esențială pentru creșterea și diferențierea majorității celulelor și țesuturilor și este foarte importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului. Specialiștii recomandă femeilor însărcinate să-și crească aportul de vitamina A cu 10–40%. 
     
  • Broccoli conține o sursă importantă de calciu, folat, fibre, dar și luteină, zeaxantină, carotenoizi care ajută la vedere. Potasiul din broccoli ajută la păstrarea unui tensiunii arteriale normale. De asemenea, broccoli ajută organismul să producă singur vitamina A.
     
  • Legumele verzi, precum kale și spanac conțin multe dintre substanțele nutritive de care au nevoie femeile însărcinate. Acestea includ fibre, vitamina C, vitamina K, vitamina A, calciu, fier, folat și potasiu. De asemenea, ele sunt sunt bogate în antioxidanți și conțin compuși vegetali întăresc sistemul imunitar și digestiv. Datorită conținutului ridicat de fibre, aceste legume pot ajuta inclusiv la prevenirea constipației, care este o problemă des întâlnită în rândul femeilor însărcinate.
     
  • Fasole, linte, mazăre, năut, soia - toate sunt surse excelente de fibre, proteine, fier, folat și calciu de care corpul tău are nevoie cel mai mult în timpul sarcinii. Folatul este una dintre vitaminele B și este foarte important pentru sănătatea mamei și a fătului, în special în primul trimestru.
     
  • Morcovii conțin cu beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A, esențială pentru dezvoltarea ochilor, pielii, oaselor și organelor bebelușului. De asemenea, morcovii sunt o sursă bună de vitamine B6 și C, plus fibre, așadar dacă te întrebai ce să mănânci ca să ia bebe în greutate, ia în considerare aceste legume. 
     
  • Avocado este o alegere excelentă pentru femeile însărcinate datorită conținutului ridicat de grăsimi sănătoase, folat și potasiu. Grăsimile sănătoase ajută la construirea pielii, creierului și țesuturilor bebelușului, iar folatul poate ajuta la prevenirea defectelor tubului neural. De asemnea, avocado este bogat în fibre, vitamine B, vitamina K, potasiu, cupru, vitamina E și vitamina C. Potasiul poate ajuta la ameliorarea crampelor picioarelor, un efect secundar al sarcinii pentru unele femei.
     
  • Mango este bogat în vitamina A și C și conține mult magneziu care este bun pentru combaterea crampelor musculare în timpul sarcinii.
     
  • Fructele de padure conțin multă apă, carbohidrați sănătoși, vitamina C, fibre și antioxidanți. Vitamina C ajută corpul să absoarbă fierul și este de asemenea importantă pentru sănătatea pielii și sistemul imunitar.
     
  • Prunele sunt bogate în fibre, potasiu, vitamina K și sorbitol. Sunt laxative naturale și pot fi de mare ajutor în ameliorarea constipației.
     
  • Citricele sunt bogate în acid folic, un element esențial în sarcină pentru dezvoltarea creierului și coloanei vertebrale a viitorului bebeluș.
     
  • Cerealele integrale precum quinoa sau ovăz sunt surse importante de fibre, proteine, minerale și vitamine de care ai nevoie în sarcină. Nu te mai întreba ce să mănânci ca să ia bebe în greutate, mănâncă multe cereale pentru că acestea conțin și vitamina B, fier și magneziu.
     
  • Migdalele sunt bogate în minerale precum cupru, mangan și fosfor și sunt o sursă excelentă de vitamina E. Migdalele pot ajuta, de asemenea, la reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale, ceea ce este important pentru a reduce riscul de preeclampsie la femeile însărcinate. Migdalele ajută și digestia.

În sarcină trebuie să bei multă apă deoarece aceasta transportă nutrienți din alimentele pe care le mănânci la făt. De asemenea, apa te poate ajuta la prevenirea constipației, hemoroizilor, umflarea excesivă și prevenirea infecțiilor tractului urinar sau vezicii urinare.