mamaplus

Cât de periculos este să mănânci mezeluri și brânzeturi moi în perioada sarcinii

0
//
18.01.2021

Ca să te bucuri de o sarcină fără complicații este nevoie de o atenție mai sporită asupra stării generale de sănătate și a alimentației. Chiar dacă unele pofte sunt mari, ar fi bine să le ignori pentru binele tău și al copilașului care se dezvoltă în burtica ta.

Există câteva alimente pe care este bine să le eviți, printre care se numără și mezelurile. Din cauza că sunt atât de commune și pot fi cumpărate din orice magazin, multe persoane sunt surprinse să afle că există o asociere negativă între mezeluri și sarcină.

O gravidă are de 10 ori mai multe șanse decât un adult sănătos să contracteze listerioza

Mai exact, Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susțin că o gravidă are de 10 ori mai multe șanse decât un adult sănătos să contracteze listerioza (infecția poate apărea oricând, dar sunt șanse mai mari în cel de-al treilea trimestru de sarcină, când sistemul imunitar este suprimat).

Bacteriile de Listeria pot supraviețui la temperaturi de frigider, însă sunt distruse de căldură. Din acest motiv sunt depistate în mezeluri, inclusiv în cele procesate precum salamul sau brânzeturile moi fabricate din lapte nepasteurizat. Din acest motiv gravidele sunt sfătuite de medic să nu consume brânză cum este brie. În ultimii ani epidemiile de listerioză au fost asociate salatei și altor legume care cresc în pământ.

Pentru o gravidă listerioza poate conduce la infecție uterină, pierderea sarcinii, naștere prematură, nașterea unui copil mort sau decesul nou-născutului, precum și infecții potențial fatale ale bebelușului (meningita), iar pe termen lung dizabilitate intelectuală, paralizie, convulsii, orbire, probleme cu creierul/rinichii/inima. O problemă importantă care poate apărea atunci când mănânci mezeluri dacă ești însărcinată este reprezentată de simptomele de vărsături și diaree, ce pot determina o deshidratare severă. De asemenea, poate cauza complicații vârstnicilor sau celor cu sistem imunitar slăbit.

Sunt oare și brânzeturile moi periculoase pentru sănătatea gravidei?

Când vine vorba despre nocivitate, brânzeturile moi și fabricate din lapte nepasteurizat, precum feta, Brie, Camembert, Roquefort, nu sunt indicate gravidelor, cu excepția situației în care se specifică pe etichetă că au fost fabricate din lapte pasteurizat. Contaminarea cu listerioza poate apărea și în cazul cremvurstilor, cârnaților, salamului și a altor mezeluri similare, cu excepția situației în care au fost gătite la temperaturi înalte.

Produsele de tip conservă sunt considerate mai sigure deoarece au trecut deja printr-un proces de încălzire la temperatură ridicată la momentul conservării. Pe de altă parte, produsele de tip pateuri, fructe de mare afumate și alte produse similare care sunt tartinabile nu sunt recomandate.

În cazul în care ai ajuns să mănânci mezeluri dacă ești însărcinată și crezi că ai consumat alimente contaminate cu Listeria sau ai simptome de listerioză trebuie să contactezi imediat medicul care îți urmărește sarcina. Rețne că poate dura până la 2 luni apariția simptomelor. Riscul de infectare cu Listeria dispare odată ce naști, chiar dacă îți alăptezi bebelușul, prin urmare poți să te bucuri în siguranță de alimentele tale preferate. Ai răbdare câteva luni și mezelurile se pot regăsi din nou în meniul tău zilnic.