mamaplus

Cât de des se întâlnește sarcina ectopică și care sunt simptomele cele mai frecvente

-
//
06.04.2022

Fiind numită deseori şi sarcină extrauterină, sarcina ectopică are loc atunci când ovulul fertilizat se implantează în afara uterului. Cu alte cuvinte, dacă în mod normal ovulul se ataşează de mucoasa uterină, în cazul sarcinii extrauterine, acesta se dezvoltă în exteriorul uterului. „Ectopic“ înseamnă, în termeni medicali, „care are o poziție anormală, care prezintă ectopie“. Acest tip de sarcină poate fi amenințătoare de viață în cazul în care femeia însărcinată nu primeşte un tratament rapid.

Explicația este următoarea: pentru că peste 90% dintre sarcinile extrauterine se fixează la nivelul uneia dintre trompele uterine, pe măsură ce ovulul creşte, trompa se poate rupe, declanşându-se, implicit, o hemoragie internă.

Cât de frecvente sunt sarcinile ectopice? 

Rareori se poate întâmpla ca ovulul să se implanteze pe un ovar, pe colul uterin, în cavitatea abdominală sau în cicatricea unei operații prin cezariană. Ovulul nu poate supraviețui în aceste condiții, iar țesutul în creștere poate provoca sângerări periculoase pentru persoana însărcinată. Aproximativ 2% dintre sarcini sunt ectopice, potrivit unui studiu publicat în 2005.

Care sunt simptomele sarcinii ectopice? 

Semnalele timpurii care indică o sarcină ectopică includ sângerările vaginale, durerile abdominale, tensiunea arterială scăzută (de obicei între șase și 10 săptămâni după fertilizare). Chiar dacă la început ea prezintă semne specifice unei sarcini normale, pe măsură ce evoluează, simptomele devin din ce în ce mai intense. Dacă apar sângerări, dureri în zona pelvină, amețeală, leşin, se comunică medicului cât mai rapid, pentru diagnosticarea corectă şi intervenție eficientă. Orice disconfort nefiresc şi orice hemoragie nefirească în timpul sarcinii reprezintă semnale de alarmă care necesită opinie şi intervenție specializată.

La cât timp după o sarcină ectopică putem încerca să rămânem iar însărcinate? 

Sarcina extrauterină este o sursă de temere pentru femeile care își doresc un copil și se lovesc de obstacole privind acest lucru. Dacă au trecut prin această experiență, întrebarea firească este care e perioada de timp de recuperare și când pot reîncerca să rămână iar însărcinate. 

Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie, recomandă o perioadă de așteptare de cel puțin două cicluri menstruale sau trei luni după tratament. Medicul mai recomandă, drept importantă, nu doar pregătirea fizică a partenerilor, ci și psihică.