mamaplus

Care sunt principalele beneficii ale masajului prenatal pentru femeile însărcinate

-
//
21.10.2020

Masajul prenatal are drept scop relaxarea minții și a corpului, ameliorarea durerii și inducerea unei stări de bine. Cunoști principalele beneficii ale masajului prenatal pentru femeile însărcinate?

Singura diferență între un masaj normal și unul prenatal este faptul că cel din urmă este ideal pentru femeile însărcinate. Prin urmare, acest tip de masaj ține cont de particularitățile și schimbările care apar la gravide.

Specialistul în masaj va folosi tehnici speciale. Acest lucru înseamnă că maseurul prenatal va lua în considerare faptul că, în timpul sarcinii, centrul de gravitație se schimbă, ceea ce face ca gâtul, spatele și umerii să fie supuși unui stres mai mare. Același lucru este valabil și pentru partea inferioară a spatelui, care este mai încordată permanent din cauza creșterii în greutate.

În general, scopul masajului prenatal este de a reduce disconfortul și durerea care apar în timpul sarcinii. De asemenea, ca orice alt masaj, te va face să te simți mai bine, să te relaxezi și să te eliberezi de stres și tensiune.

Beneficii ale masajului prenatal

1. Scade nivelul de stres și anxietate

Diverse studii științifice au testat eficacitatea masajului prenatal în ceea ce privește reducerea nivelului de stres și anxietate la gravide. Într-adevăr, voluntarele gravide cărora li s-a făcut un masaj prenatal de 20 de minute timp de cinci săptămâni au raportat un nivel mai redus de stres după prima ședință.

Voluntarele însărcinate au susținut faptul că starea lor de spirit s-a îmbunătățit, că nivelul lor de anxietate a fost mai redus și că s-au bucurat de un somn mai odihnitor. Mai mult, aceste beneficii sunt asociate și cu rate mai mici de depresie postpartum.

2. Ameliorează durerile de spate

Una dintre cele mai frecvente probleme în timpul sarcinii este durerea din partea inferioară a spatelui. Într-adevăr, creșterea în greutate și presiunea pe care copilul o exercită pot afecta mușchii, făcând ca gravidele să sufere de dureri puternice.

De asemenea, dezvoltarea bebelușului face ca uterul să crească în dimensiune și centrul de gravitație să se schimbe. Așadar, postura femeilor însărcinate se schimbă. În consecință, mușchii spatelui și în special partea inferioară a acestuia au foarte mult de suferit.

Masajele prenatale pot ajuta la reducerea presiunii excesive exercitate asupra acestor mușchi și la relaxarea lor. Unele studii arată faptul că aplicarea acestui tip de masaj poate ajuta la reducerea durerilor lombare la gravide.

3. Ameliorează durerea de picioare și tălpi

Multe femei însărcinate suferă, de asemenea, de dureri de picioare și tălpi. Acest lucru este foarte des întâlnit în ultimul trimestru de sarcină.

În timpul sarcinii, fluxul sanguin către placentă este accelerat, iar creșterea în greutate pune presiune pe vene și artere. Apoi, acest lucru afectează circulația sângelui. Dacă adăugăm retenția de lichide și oboseala caracteristică sarcinii, este normal ca femeile gravide să sufere de dureri de picioare și chiar crampe musculare.

Pentru a preveni acest disconfort, trebuie să menții un nivel optim de hidratare și să mergi pe jos pentru a evita o viață sedentară. De asemenea, medicii recomandă utilizarea de tehnici de relaxare și întinderi ale mușchilor afectați. În acest sens, masajele prenatale ajută la ameliorarea durerilor de picioare și tălpi. Acest lucru se datorează faptului că masajul induce relaxarea și eliberează tensiunea.

4. Reduce riscul de naștere prematură

Încheiem lista de beneficii ale masajului prenatal cu un aspect foarte important.

Depresia și anxietatea în timpul sarcinii prezintă un risc mai mare de activitate fetală și naștere prematură. Unele studii arată faptul că masajele prenatale pot reduce nivelul de cortizol din organism. Din fericire, acest lucru poate duce la scăderea nivelului de stres și anxietate și ameliorează depresia.

Femeile însărcinate cu depresie cărora li s-au făcut masaje prenatale au înregistrat o activitate fetală mai mică și o rată redusă de naștere prematură. În plus, beneficiile nu sunt limitate doar la mamă. Nou-născuții mamelor care au primit masaje prenatale s-au bucurat, de asemenea, de niveluri mai mici de cortizol!

Precauții în ceea ce privește masajul prenatal

Deși masajele prenatale au multe beneficii și nu prezintă aproape niciun risc pentru sănătate, medicii nu le recomandă în anumite cazuri:

  • În sarcinile multiple sau riscante.
  • La femeile gravide hipertensive sau la femeile însărcinate cu probleme de inimă sau de coagulare.
  • Dacă există sângerare vaginală sau placenta abruptio.
  • Dacă există vărsături, febră sau diaree.

Prin urmare, atunci când te gândești să optezi pentru un masaj prenatal, trebuie:

  • Să te consulți cu medicul pentru a afla dacă aceasta este o idee bună în cazul tău. Întreabă care este tipul de masaj care ți se potrivește și în ce zone poate fi acesta aplicat.
  • Să mergi întotdeauna la un profesionist specializat în acest tip de masaj. Doar un specialist știe să facă masajul, în ce zone, ce presiune să aplice și în ce poziție.