mamaplus

Care sunt cele mai ciudate pofte din timpul sarcinii și ce indică ele?

0
//
01.03.2021

Toată lumea a auzit că femeile însărcinate au pofte și că uneori aceste pofte pot fi foarte neobișnuite. De la fructe proaspete în plină iarnă (de obicei, dintre acelea care nu se prea găsesc la orice magazin), până la carne crudă sau cretă. Se pare însă că toate aceste pofte apar din cauza unor deficiențe nutriționale temporare, cu care se confruntă organismul viitoarei mămici. Așa că dacă ești însărcinată și ai pofte ciudate, în rândurile ce urmează, află ce pot indica acestea.

Pofta de cretă sau de var

Una dintre cele mai frecvente pofte pe care le au femeile însărcinate este pofta de cretă sau de var. Specialiştii consideră că lipsa de calciu ar fi cea care le determină pe anumite gravide să ronțăie bucățele de cretă sau chiar să cojească varul de pe pereți ca să-l guste. Pentru a evita includerea în meniul tău a unor astfel de „gustări”, este indicată o dietă echilibrată.

Pofta de praf, pământ, argilă 

Potrivit unui studiu, 25-30% din gravide au pofte non-alimentare. Printre acestea este și cea de praf, pământ, argilă sau pastă de dinți. Cu toate că nu există suficiente dovezi, se pare că gravidele care prezintă astfel de porniri ar avea o lipsă de fier în organism. Specialiștii le recomandă gravidelor să nu cedeze acestor pofte care se pot dovedi toxice atât pentru ele, cât şi pentru organismul fătului.

Pofta de a combina sărat cu dulce sau acru  

Aceste tipuri de combinații alimentare sunt destul de des întâlnite la gravide, cum ar fi brânza cu gem sau ciocolată. De regulă, în al doilea si al treilea trimestru, femeile însărcinate se dau în vânt după alimentele acre, cum sunt murăturile sau fructele ceva mai acrişoare. Fructele sunt preferate de multe gravide şi pentru că reprezintă mixul perfect între dulce şi acru, de exemplu. O combinație ciudată este şi cea dintre murături şi miere, astfel de amestecuri de acru şi dulce, ori dulce şi sărat indicând, în anumite cazuri, lipsa de crom, fosfor, carbon, sodiu (în cazul alimentelor sărate sau murăturilor) sau de vitamina B, când pofta de ciocolată este insațiabilă. 

Pofta de carne crudă 

O altă poftă ciudată, care se întâlnește destul de des în rândul femeilor însărcinate este cea de carne, ouă sau peşte crude. Nici în aceste cazuri, medicii nu recomandă ca poftele să fie satisfăcute, pentru că în urma consumului acestor produse crude, pot să apară infecții cu salmonella sau alte infecții care se pot dovedi riscante pentru făt sau mamă. 

Pofta de carne crudă ar putea indica o lipsă de proteine, mai ales în cazul gravidelor cu o dietă săracă din punct de vedere proteic.

Pofta de a mirosi benzină, scrum de țigară 

Unele pofte nu pot fi explicate, iar în această categorie intră pornirea de a mirosi benzină sau vopsea, de a gusta gheață, diverşi adezivi sau apret ori scrum de țigară.  

Tu ce pofte ciudate ai avut în timpul sarcinii?