Prima ecografie pentru o femeie care tocmai a văzut două liniuțe clare pe testul de sarcină este extrem de emoționantă. Pentru sarcină, ecografia este o metodă ușor de efectuat, neinvazivă și nu are reacții adverse. Unul din scopurile principale ale ecografiei este diagnosticul și confirmarea prezenței unei sarcini în cavitatea uterină. 

”Sarcina se poate identifica ecografic, cu ajutorul sondei transvaginale, la aproximativ 5 săptămâni de la ultima menstruatie pentru o femeie cu ciclul menstrual regulat. Prima imagine care se vede este sacul gestațional. În jurul a 6 săptămâni de la ultima menstruație se poate vedea vezicula vitelină și mai târziu embrionul cu activitate cardiacă. Cu ecograful transabdominal sarcina se vede mai târziu, în jurul a 7 săptămâni de sarcină.”, susține medicul obstetrician-ginecolog Anca Panaite.

Cum te pregătești pentru o ecografie transvaginală?

  • Vino cu rezultatele investigațiilor efectuate anterior;
  • Anunță medicul dacă ești alergică la unele substanțe sau dacă resimți dureri în timpul examinării;
  • Poartă o ținută compusă din 2 piese (bluză și fustă/pantalon);
  • Vei fi rugată să golești vezica înainte de examinare.
  • Întreaga investigație ginecologică durează aproximativ 30 de minute.

Care sunt riscurile unei ecografii transvaginale?

Ecografia Transvaginală poate fi efectuată și repetată de fiecare dată când este necesar. Este o investigație care nu are restricții sau contraindicații, iar riscurile sunt inexistente pentru că nu există expunere la radiații.

Chiar dacă poate crea temeri pentru că implică expunerea zonei intime și o ușoară senzație de disconfort, ecografia transvaginală este o metodă foarte sigură și necesară pentru asigurarea sănătății tale.