mamaplus

Când poți face un test de sarcină dacă ai menstruație regulată sau neregulată

0
//
16.04.2021

Testul de sarcină oferă un rezultat corect dacă este făcut la momentul potrivit. În stadiile incipiente ale sarcinii, când încă implantarea ovului nu a avut loc, rezultatul poate fi fals-negativ. De aceea este atât de important să știi când se poate face un test de sarcină și, mai ales, să ții cont de ciclul menstrual pe care îl ai – fie că este regulat sau neregulat. Testul de sarcină măsoară nivelul hormonului HCG (gonadotropina corionică umană) din urină sau sânge. Cel pe care îl poți face acasă dă un rezultat pe baza unei probe de urină.

Pentru a obține un rezultat corect trebuie să faci testul de sarcină în prima săptămână după întârzierea menstruației. Dacă testul este făcut prea devreme, este foarte posibil ca ovulul să nu fi fost implantat, iar placenta să nu fi avut timp să producă HCG.

La femeile cu un ciclu menstrual regulat lucrurile sunt mai simple, dar rămâne întrebarea legată de când se face un test de sarcină la un ciclu neregulat. Dacă ciclul variază între 30 – 36 de zile, sarcina apare pe test începând cu ziua 37 sau mai târziu.

Pe de altă parte, dacă nu poți aștepta până la trecerea perioadei de menstruație, poți face un test de sarcină la 14 zile după contactul sexual. În mod normal, ovulul este fecundat și implantat pe peretele uterului în 11 – 12 zile. Totuși, trebuie să iei în considerare și faptul că amenoreea (întârzierea menstruației) poate fi un efect al stresului cotidian, al alimentației nesănătoase și a viciilor, nu doar al sarcinii.

Ce este de făcut dacă ai simptome și un test de sarcină negativ?

  • Repetă testul de sarcină după 3 – 4 zile.
  • Mergi la medicul obstretician pentru efectuarea unor analize de sânge și a unei ecografii.
  • Cumpără un test de sarcină de la o altă firmă, față de cel pe care l-ai făcut anterior.
  • Relaxează-te. Stresul îngreunează determinarea unei sarcini.

Momentul ideal când se face un test de sarcină este dimineața, deoarece concentrația HCG-ului este mai mare imediat după trezire.

S-ar putea să te intereseze și Liniuța ștearsă de pe testul de sarcină indică un rezultat pozitiv sau nu?