Alimentaţia mamei in timpul sarcinii poate afecta starea de sanatate a copilului. Un regim alimentar sărac în vitamine şi minerale pot afecta în mod negativ dezvoltarea copilului și a sarcinii.
În același timp abuzul viitoarei mămici a alimentelor alergene" (căpșuni, portocale, ciocolata, etc), pot contribui la formarea ulterioară a unuei dermatita la copil.
Reguli de aur a unei alimentației sănătoase:
- O femeie însarcinată trebuie sa consume numai produse de înaltă calitate, ecologice, naturale, echilibrate și cu un conținut complet de aminoacizi, vitamine și minerale. De asemenea produse alimentare trebuie să fie dicversificate, de exemplu, alimentaţia viitoarei mame ar trebui să includă toate grupele de alimente.
- Daţi preferință alimentelor naturale şi încercaţi să le evitaţi pe cele comerciale, artificiale.
- În procesul de gătire trebuie să urmaţi regula tratamentului termic mai blând (gătitul la abur, înăbuşitul, gătitul în cuptor).
- Pe cât e posibil eliminaţi orice alimente conservate care conțin conservanți, agenți de emulsionare, stabilizatori și altele.
- Consumaţi mai puţine (sau în cazul în care mama este alergică) consumul de alimente alergenice (căpșuni, portocale, ciocolata, etc).
- Alimente trebuie mestecate bine - acest lucru va facilita digestia. Dacă mâncarea este mestecată mai mult, acesta intră în stomac nici prea caldă, nici prea rece, ci cu o temperatură perfectă.
- Ţineţi-vă după principiul: să mâncăm mai puţin dar mai des. Acest lucru nu numai că va permite să vă controlaţi creşterea în greutate, dar şi absorbţia maximă de vitamine și minerale din alimente, precum și va facilita digestia. Nu este recomandat să mâncaţi până vă săturaţi complet, şi nici să mâncaţi "pentru 2 " cum se crede.
- Din când în când faceţi detoxifiere, în special dacă aţi luat mult în greutate. Există o mulțime de opțiuni de detoxifiere. Vorbiţi despre asta cu ginecologul, acesta vă va oferi mai multe informații despre nutriție, în acele zile și vă va recomanda cele mai bune optiuni. După zilele de detoxifiere este recomandat consumul alimentelor uşoare ( terci de cereale, legume fierte).
Ce alimente trebuie să includă dieta unei gravide
- Produse lactate: branza, iaurt, chefir.
- Pește, carne și fructe de mare.
- Cereale (mai ales hrisca, ovăz) - o sursă de microelemente esențiale.
- Fructe si legume - preferabil crescute în aceeași zonă climatică.
- Fructe uscate - stafide, caise uscate, prune uscate, smochine, curmale.
- Ulei vegetal (preferabil - masline) nu mai puțin de 2-3 linguri pe zi.
- E de dorit să limitaţi consumul de dulciuri, pâine proaspătă și produse făinoase.