mamaplus

Afecțiuni care se transmit de la mamă la făt. Ce analize ar trebui să faci înainte de a rămâne însărcinată

-
//
02.02.2021

Sarcina este, fără nicio îndoială, una dintre cele mai frumoase etape din viața unei femei.

Totuși, pentru că mama poate să transmită unele afecțiuni fătului, înainte de a concepe, ar fi bine ca femeia să facă un set de analize pentru a se asigura că starea ei de sănătatea este una bună și că nu există nicio amenințare pentru o eventuală sarcină

Iată care sunt principalele afecțiuni care se pot transmite de la mamă la făt:

Bolile cu transmitere sexuală
 

Unele dintre bolile care se pot transmite frecvent prin activitate sexuală precum:  virusul HIV, sifilisul, gonoreea, herpesul genital, hepatita virală, negii genitali, chlamydia, trichomoniaza (Tricomonas) și candidoza, se pot transmite și fătului.

Ce să faci?

În primul rând, trebuie să faci analize. Apoi, în cazul în care ai fost diagnosticată cu virusul herpes Simplex, medicul specialist va prescrie un tratament pe baza de medicație antivirală. Daca herpesul genital se manifestă activ, se va recurge la naşterea prin cezariană.

Femeile însărcinate care au contactat gonoreea sunt tratate cu antibiotice. Din cauza faptului că, de cele mai multe ori, gonoreea este asimptomatică, specialiştii administrează la naşterea fiecărui copil medicamente speciale pentru prevenirea infectării ochilor cu gonoree.

Infecția cu toxoplasmoza Gondi

Toxoplasma Gondi este un parazit care se poate transmite la gravidă de la pisică, în orice perioadă a sarcinii. Acest parazit poate cauza infecții severe nou-născutui sau malformații congenitale, cum ar fi: hidrocefalia sau calcificări la nivel intracerebral sau corioretinită, care în final va duce la orbire.

Hepatita B

O altă afecțiune carese poate transmite de la mamă la făt este hepatita B. Pentru a evita boala, este bine ca mamele să fie vaccinate înainte de sarcină. Dacă însă nu s-a întâmplat, din fericire, există tratamente antivirale eficiente, care dau rezultate bune în peste jumătate de cazuri. 

Varicela

Cunoscută și cu denumirea populară de „vărsat de vânt”, varicela în timpul sarcinii poate fi periculoasă atât pentru gravidă, cât și pentru făt. 

Astfel, dacă femeia însărcinată se îmbolnăveşte în primul trimestru de sarcină, există riscul ca bebeluşul să dezvolte varicelă congenitală şi malformații congenitale.

Dacă boală este contractată în al doilea trimestru de sarcină, riscurile sunt mult mai mici pentru că mama va dezvolta anticorpi protectori, la o săptămâna după debutul varicelei. Aceşti anticorpi vor pătrunde prin placentă la făt.

Perioada cea mai periculoasă de îmbolnăvire cu varicelă este cu 5 zile înaintea naşterii şi două zile după naştere. Organismul mamei este slăbit şi nu are timpul necesar să producă acei anticorpi protectori.
Pentru a evita transmiterea unor afecțiuni de la mamă la făt, e important ca acestea să fie depistate și tratate la timp. Anume din acest motiv, medicii  recomandă realizarea unui set de analize înainte de a lua decizia de a concepe un copil. Totodată, pe perioada celor 9 luni, trebuie să te prezinți periodic la consult.