mamaplus

Acid folic sau folat: Ce variantă ar trebui să alegem în perioada sarcinii?

-
//
09.06.2022

Acidul folic este o vitamina B care se găsește în multe suplimente și alimente fortificate. Este forma sintetică de folat. Acidul folic este folosit de corpul gravidei pentru a produce celule noi și pentru a produce ADN. Este necesar pentru creșterea și dezvoltarea normală de-a lungul vieții. Una dintre întrebările frecvent în rândul gravidelor ține de alegerea importantă pe care trebuie să o facă – acid folic sau folat?

În primul rând, ar trebui să știți că folatul și acidul folic sunt forme diferite de vitamina B9. Deși există o diferență distinctă între cele două, numele lor sunt adesea folosite in acelasi context. De fapt, există chiar și o mulțime de confuzii în rândul medicilor despre acidul folic și folat.

  • Ce este folatul? Folatul este forma naturală a vitaminei B9. Numele său este derivat din cuvântul latin „folium”, care înseamnă frunză. De fapt, legumele cu frunze sunt printre cele mai bune surse alimentare de acid folic.
     
  • Ce este acidul folic? Acidul folic este o formă sintetică a vitaminei B9, cunoscută și sub numele de acid pteroilmonoglutamic. Este folosit în suplimente și adăugat la produsele alimentare procesate, cum ar fi făina și cerealele pentru micul dejun.

Spre deosebire de folat, nu tot acidul folic pe care îl consumi este transformat în forma activă a vitaminei B9 – 5-MTHF – în sistemul tău digestiv. În schimb, trebuie convertit în ficat sau în alte țesuturi.
Cu toate acestea, acest proces este lent și ineficient la unii oameni. După ce ați luat un supliment de acid folic, organismul dumneavoastră are nevoie de timp pentru a-l converti în 5-MTHF.

Chiar și o doză mică, cum ar fi 200 până la 400 mcg pe zi, poate să nu fie complet metabolizată până când nu este luată următoarea doză. Această problemă se poate agrava atunci când sunt consumate alimente fortificate în plus față de administrarea de suplimente de acid folic.

Ca rezultat, acidul folic nemetabolizat este detectat în mod obișnuit în fluxul sanguin al oamenilor, chiar și în stare de post alimentar. Acesta este un motiv de îngrijorare, deoarece nivelurile ridicate de acid folic nemetabolizat au fost asociate cu mai multe probleme de sănătate.

Cu toate acestea, un studiu sugerează că administrarea de acid folic împreună cu alte vitamine B, în special vitamina B6, face conversia mai eficientă.

Acidul folic este o formă sintetică a vitaminei B9. Corpul nu o transformă foarte bine în vitamina B9 activă, așa că acidul folic nemetabolizat se poate acumula în sânge.

Care este cea mai sănătoasă sursă de vitamina B9?

Cel mai bine este să obțineți vitamina B9 din alimente integrale:

  • sparanghel
  • avocado
  • varză de Bruxelles
  • verdeață cu frunze, cum ar fi spanacul și salata verde

Cu toate acestea, pentru unele persoane, cum ar fi cele care sunt însărcinate, suplimentele sunt o modalitate ușoară de a asigura un aport adecvat de vitamina B9. Acidul folic este cea mai comună formă suplimentară de vitamina B9. Poate fi achiziționat de la multe farmacii, precum și online.

CONCLUZIE: Cele mai sănătoase surse alimentare de vitamina B9 sunt alimentele integrale, cum ar fi legumele cu frunze verzi.