O ceașcă cu cafea aburindă și parfumată ne poate face diminețile mai frumoase. Ne încarcă cu energie, alungă oboseala, iar creierul funcționează cu mai mare rapiditate. Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi stimulatoare de pe glob, urmată imediat de ceai. În sarcină, medicii recomandă evitarea cafelei (și a altor băuturi cu cofeină) sau limitarea strictă a cantității consumate. Aceasta pentru că, în ciuda gustului apreciat de mamă, bebelușul nu se poate împrieteni atât de devreme cu cafeaua.

Să descoperim mai jos 7 lucruri mai puțin știute despre sarcină și consumul de cafea:

  1. Cafeaua este un stimulent natural al cărei efect este creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, ambele nerecomandate în sarcină. Cafeaua este și diuretică, având proprietatea de a crește frecvența urinării. Din această cauză, nivelul fluidelor corporale poate scădea, ceea ce poate conduce la deshidratare.
  2. Cafeina trece prin placentă și ajunge în organismul fătului. Pentru că metabolismul bebelușului nu este încă pe deplin dezvoltat, cafeina nu poate fi procesată complet. O cantitate mare de cafea băută frecvent poate produce modificări în tiparul normal de somn al bebelușului. Cafeaua care o ține trează pe mamă nu lasă nici fătul să doarmă.
  3. Femeile însărcinate metabolizează cafeina mult mai lent. Poate dura de de la 1,5 la 3,5 ori mai mult până când substanța este eliminată complet din organismul unei femei însărcinate.
  4. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie susține că o cantitate de 150 mg de cafea ocazional nu prezintă un risc pentru făt. Însă dacă se depășește această cantitate crește riscul nașterii premature sau a pierderii sarcinii.
  5. Consumul zilnic chiar și al unei cantități mici de cafea este asociat cu riscul unei greutăți mici la naștere, ceea ce expune bebelușul unor probleme de sănătate severe, dacă nu sunt luate imediat măsuri.
  6. Un studiu realizat la Universitatea din Dublin arată că 100 mg de cafea consumată zilnic în primul trimestru de sarcină scade greutatea fătului la naștere cu 72 de grame.
  7. 200 de mg de cafea pe zi nu afectează fertilitatea unei femei. Un studiu realizat în Danemarca arată însă că, dacă această cantitate este depășită, fertilitatea înregistrează o curbă descendentă.

Trebuie tratată cafeaua ca un inamic al sarcinii?

Pentru mai multă siguranță și pentru că răspunsul organismului poate varia de la o persoană la alta, medicii recomandă evitarea ei. Pentru băutoarele de cafea această situație poate fi greu de acceptat. E bine să ținem minte în ce privește consumul de cafea în sarcină că din ce e mai puțină din aceea este mai bine. Dar recomandarea care trebuie urmată până la urmă este cea a medicului ginecolog care supraveghează sarcina.