Dacă ai aflat că ești însărcinată, trebuie să renunți la unele obiceiuri, chiar dacă-ți plăcea să le faci înaintea sarcinii. Acum, trebuie să te gândești în primul rând la sănătatea și starea de bine a celui din burtică.
1. Nu face dușuri fierbinți!
Chiar dacă-s relaxante și te ”trimit” repede la somn (cunoscut fiind faptul că insomniile sunt prezente în timpul sarcinii), dușurile sau băile fierbinți nu sunt indicate femeilor gravide. Apa din timpul dușurilor și băilor ar trebui să aibă o temperatură de 36-38 de grade Celsius. Apa prea fierbinte poate constitui un pericol pentru făt, care va fi privat de oxigen și expus astfel riscului de apariție a malformațiilor congenitale, potrivit www.babycentre.co.uk.
2. Evită ceaiurile din plante
Știm toate cât de relaxantă și binevenită este o cană cu ceai aromat, călduț sau răcoritor, în funcție de anotimp. Doar că în timpul sarcinii, infuziile din plante ar trebui ocolite. În afară de ceaiurile de mușetel sau de tei, orice altă infuzie cu plante se poate dovedi periculoasă pentru sarcină.
Remediile naturiste pe bază de ceaiuri, chiar și în plină răceală, ar trebui folosite doar la indicația medicului. Întreabă-l pentru a te asigura că este inofensiv pentru sarcina ta!
Coada șoricelului, rostopasca, obligeana, cimbrul, anasonul, feniculul, lemnul dulce, frunzele de zmeură, salvia sunt doar câteva dintre plantele interzise în timpul sarcinii.
3. Nu mânca porție dublă!
”Mănâncă mai mult! Acum sunteți 2”, este cel mai întâlnit sfat primit gravide. Totodată, una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac femeile însărcinate. Sfatul vine în contextul în care dacă nu câștigă suficient în greutate, fătul nu se va dezvolta sănătos. Nimic mai greșit, potrivit www.babycenter.com.
Nutriționiștii atrag atenția asupra unui aspect important al alimentației prenatale: calitatea este mai importantă decât cantitatea! În perioada sarcinii, consumul caloric trebuie mărit doar începând cu cel de-al doilea trimestru de sarcină cu aproximativ 300 de calorii, astfel că o femeie cu greutatea normală trebuie să câștige în plus aproximativ 0.500 kg pe săptămână.
La fel de important este ca viitoarele mame să aibă grijă să atingă o greutate normală încă înainte de a rămâne însărcinate.
Sursa: totuldespremame.ro